Laatste TRAXX-locomotief aan NS overgedragen in Spoorwegmuseum

Afgelopen zaterdag heeft treinfabrikant Bombardier Transportation de laatste TRAXX-locomotief (E 186 019) officieel overgedragen aan de NS. De ceremonie vond plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Bombardier heeft het afgelopen anderhalf jaar 19 locomotieven afgeleverd die ingezet zullen worden op het Intercity Direct-traject tussen Amsterdam en Breda, ook zullen deze locomotieven worden ingezet in de nieuwe verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam.

“De TRAXX-locomotieven zijn belangrijke werkpaarden en hebben zich volop bewezen. De NS is Bombardier erkentelijk voor de constructieve samenwerking om de locomotieven snel geleverd te krijgen, zodat de reizigers er elke dag weer op kunnen rekenen”, zegt Maurice Unck, lid van de Executive Committee van NS, die de laatste locomotief in ontvangst nam.

De 19 locomotieven worden als vervanger van de geflopte Fyra V250 gezien, en zullen de getrokken rijtuigen trekken die na het V250-debacle weer van stal zijn gehaald. De locomotief is geschikt voor de spanningen op zowel het conventionele spoor als het HSL-spoor, en zal maximaal 160 kilometer per uur gaan rijden, wat ongeveer gelijk staat als de maximale snelheid van de rijtuigen. De locomotieven zijn als nood-order aangeschaft zonder een aanbesteding die normaal gesproken wel moet plaatsvinden bij de aanschaf van nieuw materieel.


Foto: Roel Hemkes


Foto: Treinennieuws.nl