'Stroomstoring legde ICT-systemen ProRail plat'

De grote treinverstoring die gistermorgen optrad, en het treinverkeer rond Utrecht enige tijd stillegde, en de gehele dag voor verstoringen zorgde, werd veroorzaakt door een backup-systeem dat heeft gefaald na een stroomstoring. Dat meldt ProRail.

Aanvankelijk heeft de verstoring zo'n 20 minuten geduurd toen er een stroomstoring optrad, maar werd de situatie verergerd omdat het backupsysteem niet naar behoren werkte. Volgens Wim Knopperts, die een rol speelt op de IT-afdeling van ProRail, werkte het systeem 'te traag', zegt hij tegenover NRC Q.

Backup-systeem

Volgens Knopperts beschikt ProRail over een backupsysteem die in een professioneel datacenter is ondergebracht op een andere locatie dan de verkeersleidingspost. "Maar het systeem is kennelijk niet goed berekend op de enorme hoeveelheid data die in zo’n situatie heen en weer wordt gestuurd. Ze gaan data wegschrijven, elkaar informeren, dat werd te veel" zegt Knopperts tegenover NRC.

Wat er exact gebeurd is, is nog niet bekend. "Dat is nog onderdeel van onderzoek.", vervolgt de IT-medewerker.

Twee weken geleden raakte het treinverkeer rond Utrecht ook ontregeld, toen was er ook sprake van een storing in de systemen.

Ontwerpblunders

Ict-deskundigen meldden aan de Volkskrant dat er sprake is van ontwerpblunder, en maken daarbij gehakt van de opvattingen van Knopperts. "Bij dubbele systemen moet je ook een dubbele netvoeding hebben. Een reservesysteem moet het niet overnemen als de stroom uitvalt, maar als het computersysteem faalt”, zeggen enkele anonieme ict-experts die ook voor de overheid werken.