NS heeft geen interesse meer in Eurostar

De Nederlandse Spoorwegen willen geen poging meer doen om een belang in Eurostar te krijgen. Dat meldt althans de Franse krant Les Echos op basis van bronnen nabij het dossier. Volgens de krant zijn er wel vijf andere geintresseerden, die voor 23 februari een bindend bod moeten uitbrengen.

De Britse overheid verkoopt namelijk haar aandeel in Eurostar (40 procent). NS toonde eerder interesse in een overname. Toen gaf het spoorbedrijf al aan dat het niet zeker was of het tot een bod zou komen. Als het bedrijf wel zou mee doen, dan had NS in elk geval niet alleen het belang van 40 procent willen kopen. Voor NS is de Eurostar interessant, omdat het bedrijf ook een treindienst tussen Amsterdam en Londen wil opzetten.

Volgens Les Echos zijn er minstens vijf niet-bindende biedingen binnengelopen. Daarbij zou onder meer een consortium zijn met het Franse overheidsbedrijf EDF (Électricité de France), dat geleid wordt door het Singaporese fonds GIC. Er is ook sprake van een consortium onder leiding van het Britse investeringsfonds 3i.

De waarde van het belang wordt volgens Les Echos geschat op 300 tot 400 miljoen pond (400 tot 530 miljoen euro). De Franse spoorwegen (SNCF) bezit momenteel 55% van de Eurostar aandelen. De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben 5% in handen. SNCF en NMBS dingen niet rechtstreeks mee naar het Britse belang, maar hebben het recht om het finale bod met 15 procent te overbieden.

Bron: Treinreiziger