Minder treinen rond Den Haag door werkoverleg personeel

Er rijden dinsdagochtend minder treinen van en naar station Den Haag. De reden is "een tekort aan personeel" door een gepland werkoverleg. 150 Personeelsleden met een functie als conducteur of machinist hadden een overleg met de NS-directie, meldt een woordvoerder van de spoorwegen via Twitter.

Reizigers moeten rekening houden met vertragingen en uitval van treinen. De werkonderbreking duurde van 4.00 uur tot ongeveer 6.30 uur. Om logistieke redenen zal het treinverkeer naar verwachting om 9:30 weer volgens de dienstregeling rijden. De NS betreurt de treinuitval die door de werkonderbreking is ontstaan.

Hoge werkdruk

Het NS-personeel vindt dat ze te weinig overstaptijd hebben tussen de treinen waarop ze moeten werken en plande daarover het overleg in. Volgens Omroep West kon het werkoverleg eventueel uitlopen op een staking die invloed zou hebben op het treinverkeer in het hele land.

Een woordvoerder van vakbond VVMC liet aan nieuwssite Nu.nl weten dat er geen sprake is van een opvolgende staking "Er is besloten om vrijdag weer met de NS om tafel te gaan zitten om te praten over de verschillende punten waar de werknemers mee zitten", bevestigt een woordvoerder. Ook was het werkoverleg een initiatief van de werknemers en niet van de vakbonden. De VVMC-vakbond liet weten  achter elke beslissing te staan die er wordt genomen door de machinisten en conducteurs, aldus de woordvoerder.

De NS-directie moet uiterlijk vrijdag schriftelijk uitleg gaan geven hoe ze de punten van het treinpersoneel willen gaan aanpakken. Zo willen ze naast minder stoptreinen ook een schonere en veiligere trein.

Zodra er aan alle behoeften voldaan is, dan zal er opnieuw een overleg worden ingepland. Mocht er geen verbetering plaatsvinden, dan zal er alsnog gestaakt worden. "Het is een laatste redmiddel, maar niet de insteek", aldus de woordvoerder. "Vooralsnog is er goed geluisterd naar de punten van de werknemers."

Beter OV

Maatschappij voor Beter OV is verbaasd over de actie van het NS-personeel, en heeft aangegeven dat de werkonderbreking van het personeel op de standplaats in Den Haag buiten alle proporties valt:

"De werkonderbreking van vanmorgen door NS-personeel van de standplaats Den Haag is buiten alle proporties. Niet in de laatst plaats door de buitengewoon riante arbeidsvoorwaarden van dit personeel: De medewerkers van de NS hebben in 2013 een baangarantie tot 2017 gekregen, het geen tegenwoordig een haast ongekende luxe is. Daarom beschouwt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV de actie van het Haagse spoorpersoneel als een trap tegen de schenen van de reizigers."

Bron: Nu.nl