Nieuwe dienstregeling 2015: 'Elk halfuur een trein'

In de nieuwe dienstregeling voor 2015 die op 14 december 2014 van start zal gaan, zullen enkele verbeteringen plaats gaan vinden. Zo zal op elk station elke dag elke halfuur een trein stoppen, dit geldt dan voor de beide richtingen, dit wordt de minimumstandaard. Verder zullen de treinen langer doorrijden in het weekend en gaat er weer elke nacht een nachttrein naar Schiphol.

Met de invoering van de minimumstandaard zullen er op de volgende NS-trajecten meer Sprinters rijden: Arnhem-Ede/Wageningen, Breda–Dordrecht, Roosendaal–Dordrecht en Heerlen-Sittard.

Latere avondtreinen

Daarnaast zal de NS ook op vrijdag en zaterdag diverse treinen langer laten doorrijden, tot omstreeks één uur 's nachts. Er zal dan gereden worden tussen drukke knooppunten zoals Zwolle, Deventer, Arnhem. Voor de reiziger komt het erop neer dat ze voortaan dan de trein van een paar uur later kunnen nemen. Hiermee wil de NS het uitgaanspubliek nog beter bedienen.

Verder gaan er tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer meer Intercity’s rijden omdat NS daar meer reizigers verwacht. De extra treinen (drie in plaats van twee keer per uur) rijden overdag tussen de ochtend- en avondspits. De frequentie in de spits blijft met vier keer per uur gelijk. NS zet met deze verbetering een volgende stap in de frequentieverhoging tussen de Randstad en Apeldoorn/Deventer. Naast vaker een trein levert dit ook reistijdwinsten op (10 tot 30 minuten), omdat aansluitingen verbeteren.

Ook zal halverwege december het nieuwe station van Nijmegen Goffert worden geopend. Dit station zal worden aangedaan door Sprinters, waarbij er in de spits vier Sprinter per uur gaan rijden, en daarbuiten twee sprinters per uur. Hiermee speelt de NS in op de vervoersbehoefte van de reiziger.

Internationale verbindingen

Ook de verbindingen naar België zullen uitgebreid worden. Zo zullen er vanaf dat moment 16 keer per dag een trein tussen Amsterdam en Brussel-Zuid rijden over het reguliere spoor via Roosendaal, welke zoals vanouds weer zal beginnen in Amsterdam. Op dit moment begint deze nog in Den Haag HS.

De Intercity naar Berlijn zal voortaan ook al vanaf vijf uur 's morgens zijn start maken vanaf Amsterdam Centraal. Hiermee voldoen de NS en de Deutsche Bahn aan het verzoek van reizigers om voortaan twee uur eerder in Berlijn aan te komen.Tot aan Hengelo zal deze trein als intercity rijden.