Wegwerpchipkaart NS wordt duurder dan papieren kaartje

De wegwerp-chipkaart die de NS in 2014 wil introduceren als vervanging voor het papieren kaartje zal duurder dan het papieren kaartje gaan worden. De NS wil een toeslag in rekening gaan brengen. Dat staat in een brief welke onlangs door de NS aan staatssecretaris Mansveld (PvdA) is gestuurd

"Net als in de bus, tram en metro betaalt de reiziger voor een eenmalige chipkaart bij NS een toeslag", schrijft Mansveld in de brief. Maatschappij voor Beter OV - die de brief onder de aandacht bracht - is verbaasd over de verhoging en heeft de 'Autoriteit Consument en Markt' (voorheen NMA) geïnformeerd. en een verbod geëist over de prijsverhoging.

Toeslag

Volgens de belangenmaatschappij beter OV wordt er aan het loket wordt al jaren een toeslag berekend. Met de OV-chipkaart wordt er weliswaar geen toeslag berekend, maar daar zitten de kosten in de kaart zelf (€ 7,50 per kaart, deze is vier tot vijf jaar geldig).

Een woordvoerder van de NS kon nog niet vertellen hoeveel een papieren chipkaart extra gaat kosten vergeleken met het oude papieren kaartje. De NS gaat daarvoor een adviesaanvraag indienen bij het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Het papieren treinkaartje verdwijnt volgens Mansveld in de loop van volgend jaar, maar een exacte datum is nog niet bekend.

Bron: Treinreiziger