Strafrechtelijk onderzoek naar chloortransporten door Amersfoort

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de fouten die zijn gemaakt tijdens chloortransporten over het spoor in Amersfoort. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de PvdA.

Hetvervoer van giftige stoffen over het spoor, waaronder chloor, tussen Rotterdam en Duitsland moeten in de toekomst over de Betuweroute gaan in plaats van over Amersfoort. Dat antwoordt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur op vragen van de PvdA

Naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht wou de PvdA graag weten wat was misgegaan bij een chloortransport in maart . Toen werd er afgeweken van de dienstregeling en belandde een chloortrein op een spoor dat niet beveiligd was.

Mansveld zegt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de fouten die toen zijn gemaakt. Zou is het ook verplicht om afwijkingen aan de polite te melden en dat is niet gebeurd.

Keyrail
Spoororganisatie Keyrail, die over het goederentransport over de Betuweroute gaat, zegt dat Mansveld de vervoerders niet kan dwingen om niet door Amersfoort te rijden.

"In de praktijk zal dat niet snel gebeuren, omdat de spoorvervoerders in principe de keuzevrijheid hebben om de route te bepalen die het beste en het meest logisch klinkt", zegt Max Philips van Keyrail.

"En dat is toch in de regel de route die nu wordt gevolgd." KeyRail zegt dat het wettelijk moet worden afgedwongen, als dit zou moeten gebeuren.

Bron: RTV Utrecht