Studenten presenteren "Moet ik rennen"-app

Een groepje studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben een applicatie voor de mobiele telefoon en de tablets ontwikkeld waarmee de reiziger kan kijken of hij tijdens zijn overstap de volgende trein nog kan halen, of juist niet. De werking van de applicatie is tijdens de Spin Awards Inspiration Days gepresenteerd.

De nieuwe nog uit te brengen app met de voorlopige titel 'Moet ik rennen?' zorgt ervoor dat mensen in een oogopslag zien of ze hun trein kunnen halen. Aan de hand van je locatie, de vertrektijd en de snelheid waarmee je ter plaatse kunt zijn berekent het programma of je nog een mogelijke kans hebt  om je aansluiting te halen. Ook kan de app laten zien hoe snel je moet lopen tijdens je overstap.

Het concept is in opdracht van Gemeente Amsterdam DIVV ontwikkeld door studenten van de Hogeschool Amsterdam, zij wonnen er de zilveren SpinAward mee. De reiziger kan dan op een simpele manier bekijken hoe laat het vervoersmiddel vertrekt, waarna het app een simpele JA of NEE laat zien, om duidelijk te maken of diegene het op een rennen moet zetten. Ook het spoor en de trajectinformatie worden meegenomen bij de bouw van het vernuftige programma zodat de gegevens altijd real-time zijn.

Ontwerp
De studenten hebben voor deze app gekozen omdat er wat ontbrak aan de bestaande reisinformatie-apps: "We stelden al gauw vast dat bestaande reisapplicaties niet simpel en effectief genoeg waren. Daarnaast misten de bestaande apps een bepaalde fun-factor. Daar moest verandering in komen!"

De jury liet weten verheugd te zijn over het nieuwe concept. "Waarom is dit er nog niet? Deze app wil ik kopen!" Als het aan de studenten ligt, wordt het idee binnenkort uitgewerkt tot werkend product welke geschikt zal zijn voor de iPhone en de Android-toestellen.