Japan presenteert prototype snelste zweeftrein

De 'Central Japan Railway', een spoorwegmaatschappij in het Chūbu-district op het Japanse eiland Honshu, heeft een prototype van een magneetzweeftrein getoond welke een snelheid moet halen van maximaal 500 kilometer per uur. De huidige snelste Shinkansen-trein van het bedrijf haalt maximaal 270 km/h.

Het prototype van de de 'Lo'-trein, zoals het bedrijf zijn hogesnelheidszweeftrein noemt, maakt gebruik van zeer sterke magneten voor het zweven en de voortbeweging. Het aantal reizigers die de trein kan vervoeren zijn 1000 personen. Snel zal het nog niet duren voordat de trein zal gaan rijden,want pas in 2027 zal deze tussen de steden Tokyo en Nagoya moeten gaan zweven. Ook zal de dienst in 2045 uitgebreid worden naar  Osaka. 

Deze zweeftrein zal niet de eerste publieke zweeftrein zijn. Zo is in de Chinese stad Shanghai alsinds 2002 een magneetzweeftreindienst actief, terwijl in Japan al sinds 2005 zogeheten maglev-treinen in Aichi rijden. Deze zweeftreinen hebben echter een topsnelheid van slechts 100km/u en was oorspronkelijk voor de EXPO-beurs in 2005 gebouwd.

Ook In Duitsland is afgelopen jaren getest door het bedrijf Transrapid met een zweeftrein, maar de ontwikkelingen hiervan zijn gestaakt, en deze testbaan is inmiddels ontmanteld.


De Shinkansen-trein met het herkenbare uiterlijk in Japan. (Foto: Sattie07)

Bron: Tweakers