Station Hoek van Holland Haven (Hld)

Station Hoek van Holland Haven is een spoorwegstation in Hoek van Holland aan de spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland (de "Hoekse Lijn"). Het station werd geopend op 1 juni 1893 en wordt met enige aarzeling toegeschreven aan de architect M.A. van Wadenoijen. Het bestaat uit een hoog middengebouw, geflankeerd door twee lagere zijvleugels. In 1950 werd een tweede stationsgebouw naast het oudere geplaatst naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn, dat een Italiaanse indruk maakt met een lange gevel en een veelvuldig herhaalde verticale geleding. Het station is verbonden met de ferryterminal van de Stena Line.

Vroeger was dit station een belangrijk begin- en eindpunt van internationale treinen naar Duitsland, Scandinavië en Moskou. Er stopt tegenwoordig alleen nog een Sprinter van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Strand v.v. Tot 10 december 2006 reed twee maal per dag een boottrein (intercity) van en naar Amsterdam Centraal, in aansluiting op de veerdienst naar Harwich, Engeland. Met ingang van de dienstregeling 2007 verdwenen ook deze twee treinen, omdat de snelle bootverbinding naar Engeland werd vervangen door een dag- en een nachtboot.

Het station heeft vier kopsporen en twee doorgaande sporen. Opmerkelijk is dat de sporen in omgekeerde richting genummerd zijn: spoor 1 ligt niet langs het stationsgebouw. De perrons voor de doorgaande sporen 1 en 2 liggen iets verder van het stationsgebouw vandaan, in de bocht waar de spoorlijn afbuigt naar Hoek van Holland Strand. De kopsporen werden voorheen gebruikt voor de boottreinen, en worden buiten een enkele avondtrein in de normale dienst niet meer gebruikt

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: