Station Leeuwarden Achter de Hoven (Adh)

Achter de Hoven is een treinstation in Leeuwarden, gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen, nabij de wijk Achter de Hoven. De halte werd geopend op 5 juli 1915, maar op 19 mei 1940 alweer gesloten. Op 3 oktober 1954 is de halte heropend.

Achter de Hoven is geen gewoon station, er staat geen stationsgebouw en ook is er geen kaartautomaat. Het was tot 2007 niet eens opgenomen in de gewone dienstregeling. Er stoppen drie treinen per dag.

Hoewel er maar één spoor is zijn er toch twee perrons, en wel met een zogenaamde bajonetligging, wat inhoudt dat de perrons niet recht maar schuin tegenover elkaar liggen. Vaak wordt voor een dergelijke opstelling gekozen vanwege de aanwezigheid van een overweg, wanneer er geen installatie aanwezig is waarmee de overweg kan bepalen of een aankomende trein zal stoppen of niet. De trein stopt dan altijd na de overweg. De perrons van Achter de Hoven liggen relatief ver uit elkaar, met ertussen de overweg met de Julianastraat en een tweede overweg die op het terrein van FrieslandCampina ligt.

De NS wilde in het verleden van de kleine halte af, maar door veel protesten van bedrijven uit de buurt is hier tot op de dag van vandaag van afgezien. Ook na de overname van het traject door de vervoerders Noordned (1999-2005) en Arriva (sinds 2005) bleven er in de spits treinen stoppen.

In mei 2018 werd bekend gemaakt dat het station mogelijk 3 september zal worden gesloten, waarna het in juni van 2019 ontmantelt en verwijderd wordt. De laatste trein die het station aandeed was op 31 augustus 2018.

Indeling

Het station wordt slechts drie keer per dag bediend, en dan nog alleen op werkdagen: eenmaal 's ochtends richting Leeuwarden (westelijke perron aan de zuidzijde van het spoor), en tweemaal 's middags richting Groningen (oostelijke perron aan de noordzijde van het spoor).

Op beide perrons staat een OV-chipkaartzuil. Alleen op het oostelijke perron staat een vertrekstaat, en alleen voor de betreffende richting (Groningen). De naam van het station staat alleen op het scherm van de beide OV-chipkaartzuilen en op de vertrekstaat. Er staat dat de treinen vertrekken van spoor 1a, wat blijkbaar het betreffende perron is, maar er staat geen perronnummering aangegeven. Er staat op het station geen kaartautomaat.

Laatste update: 20 mei 2013 om 23:06

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: