Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

OV-chipkaart opladen

Sinds enkele maanden is het dan eindelijk  zover. De NS is begonnen met het geleidelijk invoeren van de OV-Chipkaart. Met deze OV Chipkaart is het de bedoeling dat de reiziger voortaan zijn geld op de OV-chipkaart zet door middel van opladen, dan dat er papieren kaartjes moeten worden gekocht. Vervolgens moet de reiziger door middel van in- en uitchecken op de begin en eind-stations de kosten laten afschrijven.

Treinenweb heeft pas geleden de OV-chipkaart geprobeerd en heeft er met succes 10 euro op kunnen storten en er zelfs mee kunnen reizen met het Amsterdamse Openbaar Vervoer. Hierbij willen we een fotoreportage laten zien wat onze bevindingen zijn met dit systeem. Tijdens het maken van deze fotoreportage was het nog niet mogelijk om hierop via de NS te reizen. Inmiddels is dit al wel mogelijk, en hier komen we in een volgende reportage op terug.

We komen aan bij de automaat op station Woerden. Hier kunnen onze OV-Chipkaart dan opwaarderen.
We houden vervolgens onze OV-Chipkaart bij het speciale lees-vlakje op de automaat om de kaart uit te kunnen lezen.
  Vervolgens verschijnt dit menu in het beeld. Hier kan zien wat je actuele saldo is welke je op je kaart hebt samen met de functie om dat bedrag op te waarderen. Ook kan je zien abbonementen er aan je OV-Chipkaart gekoppeld zitten bij 'Inhoud kaart tonen', dit kan bijv. een Voordeeluren-abbonement zijn, hier komen we in een latere review op terug. Vervolgens kunnen we bij 'Reishistorie' je laatste 10 in- of uitchecks of oplaad-transacties terugvinden.
  We gaan in dit geval de kaart maar even opwaarderen door op de bovenste knop je met saldo te drukken. We kunnen vervolgens zien met hoeveel we ons saldo willen verhogen en daar een keuze uit maken.
Het saldo waarvoor we gekozen hebben (10 euro) kunnen we vervolgens betalen met de Pinpas, Chipknip of muntgeld. Dit kiezen we aan de rechterkant, net als dat je een treinkaartje koopt. Vervolgens is het een kwestie van de tekst op het scherm en de betaalautomaat te volgen, waarna het saldo direct bij wordt gestort.
Laten we eens de reishistorie nader bekijken. Hier zien we dat er op 22 oktober 10 euro aan saldo erop is gestort. Op 24 oktober is het vervolgens 4 euro afgeschreven voor de vaste kosten die je weer terug krijgt na uitchecken. Dit gebeurdde overigens bij het GVB in Amsterdam waar ik de OV-chip uittesten in de tram. Bij het uitchecken bleek er dus maar 0,75 euro af te zijn geschreven (en die 4 euro er weer bij). Later op de terugweg gebeurdde haast hetzelfde, en toen werd er 1,35 euro afgeschreven aan saldokosten voor de reis terug.
Aangezien de terugreis vanaf ons eindpunt weer begon is het verschil te verklaren door een storing die we toevallig meemaakten in de tram. Hierover hebben we contact gehad met de Amsterdamse GVB, en die was van mening dat op dit moment van inchecken het locatie-systeem in de tram de huidige locatie niet wist en achteraf dus geen kilometerkosten kon berekenen, waarna er bij uitchecken alleen een startarief van 0,75 euro wordt berekend. De fout was volgens hun bekend en te verwijten aan een technische storing die zeer sporadisch voorkomt.
Hier bekijken we de inhoud van de kaart. Op dit moment is er alleen een saldo bekend  en staan er nog geen reisproducten op de kaart. Dit kan 'reizen op saldo' van de NS zijn, waarmee je bij de NS met de eerste of tweede klasse kan reizen, of een Voordeelurenabbonement waarop je op alle reizen 40% korting krijgt.
In een latere review komen we hier op terug.

We hopen dat deze reportage je duidelijk maakt hoe makkelijk het opwaarderen van de chipkaart is. Wij hebben hem al gebruikt om te reizen in het prachtige Amsterdam, terwijl de NS op dat moment nog niet over die mogelijkheid beschiktte om er gebruik van te kunnen maken.

Aar