Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

OV-chipkaart activeren voor reizen met NS

Bij de vorige review lieten we je zien hoe je jouw chipkaart kan opwaarderen, en wat onze bevindingen daarvan zijn. Nu zijn we echter al een half jaar verder waarbij abonnementhouders zoals de Voordeelurenkaart-klanten en studenten ook nu er gebruik kunnen maken.


Echter het gebruik maken van de chipkaart gaat niet zomaar, aangezien er een abbonement op de kaart moet worden gezet zodat het 'reizen op het saldo' ook kan worden gebruikt op de momenten dat de Voordeelurenkaart geldig is. Hiermee heb je 40 procent korting, welke doordeweeks na 9 uur 's ochtends geldt, en het gehele weekend.

Allereerst gaan we naar de website van de NS toe waar wij de aanvraag voor 'Reizen op Saldo doen'. Zonder deze toevoeging welke op uiteindelijk op de chipkaart komt, kunnen we niet reizen bij de NS. Er is immers nog niet bekend of we korting zullen hebben, en in welke klasse we mogen reizen. Op deze site moet je de code van je OV-chipkaart invullen welke onderaan je chipkaart staat. Ook je mailadres wordt hier gevraagd, hier krijg je na afloop een bevestigingsmail op binnen.
We houden onze mailbox in de gaten en we worden op de hoogte gesteld van de aanmelding. Een dag later volgt de definitieve registratiemail waarin ons verteld wordt dat de aanmelding voor 'Reizen op Saldo' is gelukt. Ook bevinden zich in de mail diverse instructies.
  De volgende stap is de kaart activeren. Vervolgens gaan we weer naar de NS-ticketautomaat. En houden net als eerst weer de OV-chipkaart bij het OV/chipkart logo waar een lezer zit, die de kaart kan uitlezen.
  We komen in het menu van de OV-chipkaart terrecht. We drukken hier voor de knop: Ophalen bestelling.
Nu zien we twee bestellingen die op de kaart bijgeschreven moeten worden als product. Het Voordeelurenabonnement zorgt in dit geval voor de 40% korting op de treinreizen die men na 9 uur maakt. En het reizen op saldo is zoals we al eerder zeiden verplicht om met de OV-chipkaart bij de NS te reizen. Nu moet je alleen nog op Akkoord klikken.

Nu worden de bestellingen op de kaart bijgeschreven. Indien er een tegoed op staat kan je in- en uitchecken.

Goede reis gewenst.

We hopen dat deze reportage je duidelijk maakt hoe makkelijk het opwaarderen van de chipkaart is. Wij hebben hem al gebruikt om te reizen in het prachtige Amsterdam, terwijl de NS op dat moment nog niet over die mogelijkheid beschiktte om er gebruik van te kunnen maken.

Noot: Deze review is inmiddels verouderd, het stappenplan is mogelijk afwijkend. Het Voordeeluren-abbonement is inmiddels voor nieuwe klanten overgegaan in het nieuwe Dal-Voordeel abbonement.

Aar