Reizigers met Eurostar kunnen binnenkort mogelijk niet meer in Brussel uitstappen

De Eurostar slaat mogelijk in de toekomst Brussel-Zuid over. (Foto: DelftTrains)
De Eurostar slaat mogelijk in de toekomst Brussel-Zuid over. (Foto: DelftTrains)

Reizigers met de Eurostar vanuit Amsterdam en Rotterdam kunnen in de toekomst mogelijk niet meer uit stappen in Brussel-Zuid. Dat blijkt uit een adviesaanvraag van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bij consumentenorganisaties.

Met de wijziging aan de huidige concessie wil het ministerie de huidige situatie formaliseren dat de Eurostar een kortere stop maakt in Brussel-Zuid, zondat dat mensen reizigers uit kunnen stappen. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder een kortere reistijd naar Londen.

Eerdere reisbeperkingen

In maart 2021 heeft IenW vanwege de corona-gerelateerde reisbeperkingen, de uitgebreidere ticket- en grenscontroles en lagere reizigersaantallen toestemming verleend aan NS en Eurostar om tijdelijk af te wijken van de concessie door op het station Brussel-Zuid geen passagiers meer uit te laten stappen die instappen in Amsterdam of Rotterdam. Dit betekent dat de stop in Brussel-Zuid dan alleen gebruikt wordt om in Brussel passagiers in te laten stappen in de richting van Londen. De toestemming werd verleend onder voorwaarde dat er in het najaar van 2021 een evaluatie plaats zou vinden

Evaluatie

Uit de evaluatie konden NS en Eurostar opmaken dat het meenemen van reizigers vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Brussel-Zuid een remmende factor is voor het verkorten van de reistijd tussen Nederland en Londen, terwijl dit een belangrijke ambitie is gezien de substitutie van het vliegverkeer. Door het niet bedienen van Brussel-Zuid kan in de toekomst naar verwachting een versnelling van de reistijd gerealiseerd worden. Vanuit Brussel zal er dan een aparte Eurostar gaan rijden.

Ten tweede blijkt uit het rapport dat het niet meenemen van reizigers tussen Nederland en Brussel-Zuid in de Eurostar sinds maart 2021 voordelen heeft opgeleverd. Zo zijn de veiligheidscontroles robuuster en hoeft het voorste deel van de trein niet 'schoongeveegd' te worden, wat een van de belangrijkste veiligheidsprocedures is vanwege de grensovergang naar het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast zouden reizigers positief gereageerd hebben op de kortere stop op Brussel-Zuid vanuit Nederland. Bovendien zou het passeren van het station niet tot klachten hebben geleid. Om Brussel te bereiken kan er immers ook worden gereisd via de snellere Thalys of de langzamere IC Brussel. Ook zou volgens de NS en de Eurostar het aantal reizigers naar Brussel dat gebruik maakt van de Eurostar zeer gering zijn met minder dan 10 reizigers in de tijd voor corona.

Update: 9 maart:
De Eurostar zal volgens de plannen enkel een kortere tussenstop maken en geen reizigers op Brussel eruit laten. Dit is inmiddels in het artikel aangepast.