ProRail verbreedt Zwolse perron voor treinen naar Emmen

Het perron op Zwolle die binnenkort verbreed wordt (Foto: Alfenaar)
Het perron op Zwolle die binnenkort verbreed wordt (Foto: Alfenaar)

ProRail voert de komende periode werkzaamheden uit aan het perron van spoor 15 en 16 op station Zwolle. Dit perron wordt door Arriva gebruikt voor de Vechtdallijn, de spoorverbinding naar Emmen. Omdat het perron te smal is moet deze worden verbreed zodat er deze een grotere hoeveelheid reizigers aan kan.

De verbouwing is een onderdeel van de spooruitbreiding. Zo worden momenteel de sporen tussen Zwolle en Herfte uitgebreide met een dive-under waar treinen elkaar ongelijkvloers kunnen kruisen. Hierdoor hoeven de treinen naar Emmen niet meer te wachten op andere kruisende treinen, en ontstaat er minder vertraging.

Werkzaamheden

Maaike van den Brink, omgevingsmanager bij het project Zwolle-Herfte. "Het buitenste spoor bij station Zwolle schuift op richting de Oosterlaan, zodat er ruimte is om het perron te verbreden. Aan de kant van het station, bij de Albert Heijn, schuift het spoor ongeveer zeven meter op. Bij het uiteinde van het perron is dit ongeveer drie meter."

De werkzaamheden voor de perronverbreding zijn al in maart van dit jaar gestart, maar nu is er een nieuwe fase aangebroken waarbij reizigers hinder zullen hebben omdat een deel van het perron afgesloten is. In de komende weken wordt het oude spoor gesloopt en zal het perron verbreed worden. Volgens de planning zal op 24 juli het vernieude perron, en de onderdoorgang bij Herfte in gebruik worden genomen.

Reisadvies

Van maandag 5 tot en met vrijdag 23 juli is er een grote buitendienststelling van de sporen bij Zwolle. Er rijden in die periode geen of minder treinen. We sluiten dan de sporen in en over de dive-under aan. Vanaf dinsdag 20 juli rijden de treinen richting Meppel weer, en vanaf zaterdag 24 juli kunnen de treinen ook weer richting Emmen rijden.