NS: "Niet direct handhaven op rokersverbod"

De NS heeft gemeld dat zij niet direct zullen handhaven op het roken op rookvrije stations, heeft een woordvoerder laten weten. Vanaf 1 april zullen de rokerszones worden verwijderd.

Afgelopen week maakten NS en prorail bekend dat ze vanaf 1 april geen tabak meer op de stations verkopen, in de aanloop van een algeheel rookverbod op de stations. Ook worden vanaf deze datum de rokersgebieden ontmanteld.

Uiteindelijk moeten in de loop van oktober alle Nederlandse stations rookvrij zijn, maar rokers zullen niet direct op een prent worden gegetrakteerd bij een overtreding. "Het past niet bij ons als bedrijf om direct een bon uit te schrijven. Onze passagiers moeten rustig en ontspannen kunnen reizen. We gunnen de mensen een gewenningsperiode", meldt een woordvoerder van de NS.

Vanaf oktober mogen onder meer conducteurs en medewerkers Veiligheid & Service een boete uitschrijven voor het roken op perrons. Hierop zal de NS niet meer handhaven dan nu wordt gedaan. "Je ziet ook niemand roken in de stationshal of op de trappen, omdat men weet dat dat verboden is. Dat zal uiteindelijk bij de perrons ook zo zijn, maar dat is een kwestie van wennen."

Rokersverbod

De NS gaf afgelopen donderdag al aan te stoppen met de verkoop van rookwaren op stations. Zo zullen de NS-formules Kiosk en de Stationshuiskamer de tabak in de ban doen. Andere formules welke niet van de NS zijn zullen geleidelijk gaan stoppen met de verkoop van de rokerswaren. Dit zijn Albert Heijn, AKO en Bruna. Zij bepoalen zelf of ze tabak blijven verkopen, howel de NS wel met ze in gesprek gaan. De verkoop van shag is in ieder geval nog mogelijk totdat de huurcontracten van deze retailzaken zullen worden verlengd.

Foto: Michiel1972
Foto: Michiel1972