NS en ProRail gaan roken en tabakverkoop op stations verbieden

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail gaan per 1 april beginnen om de stations rookvrij maken. Nu geldt er al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften en tunnels, en mag het roken enkel in de buurt van een rookpaal of -put op het perron. Wat ProRail betreft verdwijnen in oktober ook deze voorzieningen.

ProRail gaat in overleg met vervoerders om dit voor iedereen op het station eenduidig en herkenbaar te realiseren. De NS stopt vanaf 1 april met de verkoop van tabak in haar eigen winkelformules. Het gaat hier om de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook heeft de NS aangegeven geen nieuwe contracten meer met huurders aan te gaan die tabak op het station willen verkopen.

ProRail is als stationsbeheerder gestart met de voorbereidingen om alle 390 rookpalen op de perrons te verwijderen. "Op circa 100 van de 400 stations in Nederland bevinden zich nu nog rookpalen of roosters. Verder verwijderen we verlichte rookzoneborden, passen we de bestrating aan en werken we aan nieuwe borden voor huisregels", meldt een woordvoerder.

Op 1 januari 2004 is het gedeeltelijke rookverbod ingegaan waarbij roken in treinen, stations en perrons niet meer toegestaan was, en dat het enkel nog bij speciale rokersplekken op de perrons mocht. ProRail gaf vorig jaar aan dat ze binnen twee jaar de stations geheel rookvrij wouden maken.

Bijdragen aan preventieakkoord

De overheid wil het roken verder ontmoedigen en heeft eind 2018 het ‘Nationaal Preventieakkoord’ gepresenteerd. Hierin wordt ‘Een gezonder Nederland’ nagestreefd, waaronder een rookvrije generatie in 2040. ProRail en NS willen hieraan bijdragen door alle stations in Nederland rookvrij te maken. Het gaat in totaal om zo’n 400 stations met dagelijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers.

Het aantal rokers in Nederland maakt al vele jaren een daling. Uit cijfers van het jaar 2019 van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) rookt een op de vijf volwassenen, van hen rookt 71,6 procent dagelijks één of meer sigaretten.

Foto: Michiel1972
Foto: Michiel1972