Duitse BTW verlaging zorgt voor goedkopere tickets naar Duitsland

Vanaf 1 januari hebben heeft de Deutsche Bahn de BTW voor langeafstandsreizen verlaagd van 19% naar 7%. De verlaging heeft als doel om klimaatvriendelijk reizen aantrekkelijker te maken. Door de verlaging zijn de tarieven naar Duitse bestemmingen bij NS International ook verlaagd.

De belastingsverlaging is onderdeel van het klimaatpakket van de Duitse Bondsregering, met als doel dat de klimaatvriendelijke trein aantrekkelijker wordt gemaakt. De BTW-verlaging geldt voor het Duitse deel van de reis, waardoor tickets vanuit Nederland zo’n 5% tot 6% goedkoper worden.

Volgens de NS daalt het tarief voor de rechtstreekse ICE van Amsterdam naar Frankfurt daalt bijvoorbeeld van €40 naar €37.90. Een ICE-ticket naar Keulen daalt van €20 naar €18,90. De prijs voor een reis van Amsterdam naar Berlijn daalt van €39 naar €37,90.

Belasting in Nederland

Nederland verhoogde vorig jaar het BTW-tarief op treintickets van 6% naar 9%. Op het Nederlandse deel van een internationaal langeafstandstreinticket wordt dus 9% BTW geheven, op het Duitse deel 7%. Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland - als eerste ter wereld - op 100% windstroom. Daardoor kunnen Nederlanders met de trein klimaatneutraal door het hele land reizen. Ook binnen de Duitse grensen wordt er gebruik gemaakt van groene stroom.

Archieffoto: Rob Dammers
Een ICE-4 op het station van Köln
Archieffoto: Rob Dammers