ProRail doet aangifte na spoorlopende Geert Mak

Spoorbeheerder ProRail heeft aangifte gedaan nadat schrijver en presentator Geert Mak (73) in zijn programma 'In Europa' al wandelend op het treinspoor bij de Friese plaats Dronryp te zien was. De spoorbeheerder wil dat de online uitzending van het programma wordt aangepast, om te voorkomen dat anderen dit gedrag na zullen doen.

"VPRO-presentator Mak loopt niet alleen in Europa, maar ook op het spoor", schrijft ProRail maandag op Twitter. "Dat is verboden. ProRail doet aangifte en vraagt VPRO de uitzending online aan te passen om copycatgedrag verder te voorkomen. Spoorlopen is hinderlijk voor het treinverkeer en bovenal levensgevaarlijk."

De VPRO heeft als omroep het voglende hierop laten weten: "Als makers van deze serie hebben wij ons te laat gerealiseerd dat spoorlopen niet mag zonder toestemming".

In de scene is te zien dat Geert Mak over het spoor loopt als proloog van de eerste aflevering van In Europa. "Het doel was de serie van In Europa in te leiden, dit shot leek passend.", verklaart de VPRO. Ze hebben gezegd door het stof gegaan te zijn beloven de aflevering aan te passen: "We zullen bij de online uitzending een tekst plaatsen waarin we mensen zullen waarschuwen voor dit beeld en waarin we benadrukken dat spoorlopen verboden is.".

Inmiddels is dit ook gebeurt, en staat er een duidelijke waarschuwing met een verwijzing naar een statement.

Het programma 'In Europa' liet zien hoe geert Mak door Eropa reist om de geschiedenis te herontdekken. De serie wordt wekelijks op zondagavond uitgezonden.

Voor spoorlopen wordt in Nederland een boete van 140 euro gegeven.

Foto: Piqsels
Een spoorlijn in het buitenland. (Foto: Piqsels; Creative Commons)