Vele spoorprojecten in gevarenzone door stikstof en PFAS-beleid

De spoorprojecten van spoorbeheerder ProRail dreigen tot twee jaar vertraging op te lopen. Oorzaak is de stikstof en PFAS crisis, zonder maatregelen van het kabinet dreigen kan er vertraging staan bij een kleine honderd projecten. Dat kan gevolgen hebben voor de uitrol van de Tienminutentrein.

Momenteel heeft het kabinet heeft nu alleen noodmaatregelen getroffen waardoor een aantal asfaltprojecten doorgang krijgen, terwijl er geen oplossing is geregeld voor het spoor. ProRail roept het ministerie op om ervoor te zorgen dat de spoorprojecten niet in de vertraging komen.

Trein oplossing voor stikstofprobleem

De spoorbeheerder heeft zelf afspraken weten te maken met een verwerkingsbedrijf voor de afval van vervuilde grond. Daardoor is voorkomen dat de projecten per direct stil zijn komen te liggen. ProRail benadrukt dat als het spoor er éénmaal ligt de trein juist een bijdrage kan leveren om de stikstofuitstoot te verminderen.

Projecten

Het gaat om totaal 70 projecten die vertraging kunnen oplopen door de stikstofcrisis, voor PFAS gaat het zelfs om een kleine honderd projecten. Vooralsnog is er niet direct sprake van een vertraging, maar die kan wel ontstaan als het ministerie van infrastructuur geen maatregelen treft. “We dringen daarom aan om zo spoedig mogelijk stappen te zetten” zegt ProRail woordvoerder Jaap Eikelboom.

De crisis zorgt ook voor miljoenen euro’s aan extra kosten. “Op dit moment zijn er buitendienststellingen om de bodem te onderzoeken. Dat kost tijd en geld. Dat loopt al snel in de miljoenen” vertelt Eikelboon uit. De buitendienststellingen zorgen bovendien voor extra reizigershinder.

Tienminutentrein

De vele projecten die ProRail uitvoert zijn nodig om de frequenties te kunnen verhogen. Zo wil NS per dienstregeling 2022 de tienminutentrein Schiphol - Nijmegen realiseren. Dat kan alleen als het spoor tal op plekken is aangepast.

Foto: ProRail
Een archieffoto van werkzaamheden aan een spoor bij Schiphol. (Foto: ProRail)

Bron: Treinreiziger