Grootste fietsenstalling Utrecht Centraal groeit uit zijn jasje

De grootste fietsenstalling ter wereld bij Utrecht Centraal dreigt vol te lopen. De stalling die nog maar drie maanden geleden officieel geopend werd lijkt nu al te klein. Volgens de gemeente en de NS moet er rondom het station gezocht worden naar een locatie voor nog eens 10.000 stallingsplekken.

De huidige stalling heeft een plek voor 12.500 fietsen, waarmee het de grootste fietsenstalling ter wereld is. De stalling is verdeeld over drie ondergrondse parkeerdekken. Op het huidige moment staan er dagelijk al 10.000 fietsen in de stalling. "Daarmee puilt hij nu nog net niet uit, er zijn nu vaak nog wel een paar plekken te vinden. De verwachting is echter dat de stalling binnenkort wél vol staat." zegt NS-woordvoerder Geert Koolen tegenover het AD.

Groei van treinreizigers

De NS ziet het aantal treinreizigers per jaar met 4 procent stijgen, en de opening van de nieuwe tramhalte bij de OV-terminal zal ook gaan zorgen voor extra reizigers. "De helft van de Utrechters komt op de fiets naar Utrecht Centraal. Je ziet dat fiets en trein een goede combinatie is, zeker als je de tweewieler zo dichtbij het station kunt plaatsen."

Om de groei op te kunnen vangen wordt er gezocht naar extra stallingsruimte in de buurt van Utrecht Centraal. "We proberen hiervoor aan te sluiten bij ontwikkelingen in dit gebied de komende jaren. De meeste kansen zien we aan de westkant, waar met onder andere het Beurskwartier nog veel gaat gebeuren", legt Matthijs Keuning van Gemeente Utrecht aan het AD uit. Het is nog onduidelijk waar de nieuwe stalling precies geplaatst wordt en wanneer de bouw ervan zal plaatsvinden. 

Momenteel heeft de NS speciale verkeersregelaars ingezet die mensen door de grote fietsenstalling heen loodst zodat ze een vrije plek kunnen vinden. Daarnaast is de stalling ook voorzien van speciale borden die aangeven waar er vrije parkeerplaatsen zijn.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb