ProRail start met spoorverdubbeling Rijswijk - Rotterdam

Spoorbeheerder ProRail start deze week met de verdubbeling van het spoor tussen Rijswijk en Rotterdam. Dit project zal vijf jaar gaan duren. Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 november zal er geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Den Haag Centraal/Den Haag Laan van NOI, en Rotterdam Centraal.

Tussen Rijswijk en Delft Zuid wordt het spoor over een afstand van bijna vijf kilometer verdubbeld van twee naar vier sporen. Tussen Delft Zuid en Rotterdam is spoorverdubbeling niet nodig, omdat een aanpassing aan het beveiligingssysteem en de spoorbaan voldoende is. Met de spoorverdubbeling willen NS en ProRail de snelle reizigersgroei van de komende tientallen jaren voorlopig de baas zijn.

Losse projecten

In Rijswijk wordt er ook gewerkt aan een nieuwe spooronderdoorgang die een overweg moet laten verdwijnen. De spoorbrug op de grens van Rijswijk en Delft wordt vervangen door een brug die geschikt is voor vier sporen. Ook station Delft gaat op de schop en wordt uitgebreid met twee nieuwe sporen en een perron. Hiervan is de basis al aangelegd tijdens de bouw van de spoortunnel in tussen 2009 en 2015.

Station Delft Zuid, welke vanaf medio december Delft Campus zal heten, wordt volledig vernieuwd en zal tevens het eerste energieneutrale station van Nederland worden. Een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel zorgt voor een veilige verbinding tussen de west- en oostzijde van dit station.

Het traject Rijswijk - Rotterdam  omvat een projectgebied van zo’n zestien kilometer. Samen met onder meer Strukton, VolkerTunnel Delft en Heijmans voert ProRail in vijf jaar tijd tientallen bouwprojecten uit.

Reisadvies

Aankomend weekend is de eerste treinvrije periode die nodig is om het werk uit te voeren. Door de werkzaamheden rijden er van vrijdag 22 november tot en met zondag 24 november geen treinen tussen Den Haag Centraal/Den Haag Laan van NOI en Rotterdam. NS zet bussen in. Raadpleeg de reisplanner voor vertrek.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb