NS en ÖBB willen in 2021 nachttrein vanuit Nederland naar Oostenrijk

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) wil al per januari 2020 starten met een nachttrein Brussel – Wenen. De Oostenrijkers willen een jaar later vanuit Wenen ook naar Amsterdam gaan rijden. Dat heeft de topman van de ÖBB bekendgemaakt tegenover de Wiener

De uiteindelijke dienstregeling en de tarieven van de nieuwe verbinding zijn nog niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk of de nachttrein dagelijks gaat rijden, zoals de meeste Nightjet-treinen doen. Volgens berichten van het Duitse forum Drehscheibe Online zou de trein Brussel – Wenen twee keer per week gaan rijden, en betreft het de verlenging van de trein Düsseldorf – Wenen.

Uit Wenen zou de verbinding op zondag en woensdag naar Brussel vertrekken, een dag later in omgekeerde richting. Volgens het forum zou een jaar later de trein Düsseldorf – Wenen standaard verlengd worden tot Amsterdam – Wenen. Van en naar Brussel zou dan slechts een koerswagengroep worden. De Duitse bron geeft gedetailleerde informatie, maar de informatie is tot nu toe onbevestigd.

De plannen voor de nachttrein lagen al in juni 2018 al op de plank van de NS. Op 7 december 2016 reed de laatste City NightLine vanuit Amsterdam door naar München en Zürich.

Nachttrein vanuit Nederland nog niet rond

Dat Amsterdam op het verlanglijstje van de Oostenrijkers staat is al langer bekend, maar Brussel komt voor velen als een verrassing. Om Amsterdam aan te sluiten op het ÖBB-nachttreinnetwerk zou subsidie nodig zijn, stelden de Oostenrijkse Spoorwegen en NS eerder. Of die subsidie er komt is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur benadrukt dat de komst van de nachttrein naar Nederland nog niet rond is. “We werken er hard aan, en ook de staatssecretaris is er voorstander van, maar het is nog niet rond”.

Ook de NS heeft inmiddels tegenover de Telegraaf de plannen bevestigd. "We praten ook met de ministeries in Nederland en Oostenrijk om er zo snel mogelijk mee te starten, maar het is nog niet rond", aldus een NS-woordvoerder.

Foto: ÖBB
Foto: ÖBB

Bron: Treinreiziger