StationsLab opent tot en met zondag deuren op Utrecht Centraal

Vanaf vrijdag tot en met zondag 6 oktober staat het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal. Studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken in samenwerking met NS en ProRail hoe een wachtruimte voor een prettig verblijf voor reizigers kan zorgen.

De resultaten worden gebruikt voor het ontwikkelen van bestaande en nieuwe wachtruimten. Het onderzoeksteam nodigt reizigers uit om actief deel te nemen aan de experimenten en om een kijkje te nemen in het tijdelijke onderzoeks-laboratorium.

Experimenten

"Heeft de ideale wachtruimte veel planten? Of juist niet. Misschien helpt muziek, kleur of warm licht?", dit zijn vragen die gesteld worden tijdens een online experiment (https://www.stationslab.nl/). Maar ook kunnen reizigers natuurlijk de pop-upstore bezoeken. "De inzichten van het StationsLab gebruiken we bij het ontwikkelen van nieuwe projecten of verbouwingen. Zo maken we het samen steeds aangenamer voor reizigers"

Woonkamer op het perron

Om reizigers te prikkelen om online deel te nemen en het StationsLab te bezoeken, staat op het perron van station Zaandam op spoor 4/5 een ongebruikelijke wachtruimte. "De wachtruimte heeft een metamorfose ondergaan. Planten, kussens op de banken en een vintage behang zorgen voor een huiselijke sfee", vertelt stationsmanager Joeri Kaan. De wachtruimte op Zaandam is geopend vanaf dinsdag 24 september tot en met woensdag 2 oktober.

Bezoek het StationsLab in Utrecht

Het StationsLab is geopend in de pop-up winkel van station Utrecht Centraal in de stationshal tussen spoor 18/19. Het lab is van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Op de openingsdag vrijdag 4 oktober is het lab vanaf 9.30 uur te geopend. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op deze site. www.ns.nl/stationslab.

Over Weekend van de Wetenschap

Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap. Tijdens Weekend van de Wetenschap, op 5 en 6 oktober, openen honderden bedrijven, organisaties, universiteiten en musea exclusief hun deuren en tonen ze plekken die normaal niet te zien zijn voor publiek. Met als doel om te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn

Upgrade voor stations

Eerder dit jaar heeft NS aangekondigd een groot aantal stations een upgrade te geven. Onderdeel hiervan is de uitbreiding van het aantal StationsHuiskamers waar reizigers in een fijne sfeer prettig kunnen wachten. Vorige week opende de NS een nieuwe StationsHuiskamer op station Boxtel. NS is van plan om dit jaar nog drie StationsHuiskamers op regionale stations te openen, het totaal aantal StationsHuiskamers komt hiermee op 24. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamers geopend hebben. Op andere stations bekijkt NS ook de mogelijkheden om bijvoorbeeld een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren. Een voorbeeld is de Bijzondere Eetfabriek op station Den Dolder.

Foto: NS
Foto: NS