ROCOV teleurgesteld op voorrang van ICE op regionale trein

De Gelderse Reizigersorganisatie ROCOV is niet blij met de nieuwe dienstregeling voor de treinen tussen Arnhem en Doetinchem/Winterswijk. De internationale ICE kruist regelmatig over hetzelfde spoor, en dat levert vertraging voor de Arriva en Breng treinen op.

De regionale trein moet vanwege het kruisen vier minuten eerder vertrekken. Volgens de reizigersorganisatie zou hierdoor het halen van de aansluitingen op Arnhem Centraal erg krap worden. Dit zou volgens de dienstregeling maar liefst 7 keer per dag plaatsvinden.

Protestbrief

ROCOV Gelderland heeft deze week officieel per brief bij ProRail een protest ingediend, om ervoor te zorgen dat de ICE-trein in de dienstregeling van 2020 minder prioriteit hoort te krijgen.

ROCOV vreest dat reizigers hierdoor sneller geneigd zijn om in de auto te stappen, als de overstap naar of van Nijmegen of Utrecht zo krap wordt. 'Nu is de overstaptijd zo'n vier minuten. Dat is spannend, maar prima strak. Met een minuut zijn de rapen gaar.'zegt voorzitter Johan Kruithof. 'Op een hele dienstregeling naar Frankfurt is vier of vijf minuten langer onderweg verwaarloosbaar. Daar zal je geen reiziger minder om hebben', vervolgt hij.

ProRail: Geen recht op voorrang

Spoorbeheerder ProRail heeft laten weten dat een voorrangssituatie niet mogelijk is. Een woordvoerder legt uit dat de internationale trein volgens de wet nou eenmaal voorrang heeft op regionaal vervoer. "Uiteraard is ProRail voor constructieve oplossingen en probeert vervoerders dit onderling te laten oplossen, maar dat is hen in dit geval niet gelukt", aldus een woordvoerder. Wel wordt er benadrukt dat de dienstregeling in de toekomst anders kan worden, waardoor er geen sprake zou zijn van een conflict.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb