Spoorvernieuwing rond Naarden-Bussum succesvol afgerond

Het was even een ruime drie weken afzien voor de reizigers die via het Gooi met de trein wouden reizen, maar na ingrijpende werkzaamheden rijden er sinds maandagochtend weer treinen rond Naarden-Bussum.

Tijdens de buitendienststelling van het spoor werden sporen, overwegen, faunapassages en de tegelvloer van de stationshal van Naarden-Bussum vernieuwd. In deze periode moesten alle reizigers omreizen of gebruik maken van een treinvervangende NS-bus.

Vernieuwd

Het spoor, de seinen en de bovenleiding zijn vernieuwd. Ook is daarbij een groot aantal wissels verwijderd. Er liggen nu geen vijf maar twee sporen bij station Naarden-Bussum waardoor de overweg ook veiliger is geworden. Ook is het oude 'Post T' seinhuis gesloopt, welke al sinds 16 december 1996 niet meer actief is. Sindsdien is de beveiliging naar de verkeersleidingspost in Amersfoort verhuisd.

Ook ligt er een nieuwe onderdoorgang onder het spoor bij het Naardermeer die bedoeld is voor wandelaars en fietsers. Zodra de werkzaamheden aan deze tunnel zijn afgerond wordt deze open gesteld. Voor dieren zijn nieuwe faunapassages aangelegd, zodat ook zij het spoor veilig kunnen oversteken.

Ook het station van Naarden-Bussum is beter toegankelijk gemaakt. Doordat het emplacement is verdwenen en het aantal sporen is teruggebracht van vijf naar twee is er ruimte om aan de westkant een nieuwe toegang tot het station te bouwen. Zo kunnen reizigers makkelijker en sneller de perrons of de uitgangen bereiken. Ook is het de bedoeling dat hier een ruime fietsenstalling wordt aangelegd.

Het station zal tevens worden gerestaureerd en wordt in oude glorie hersteld. Inmiddels is dit te zien aan een nieuwe tegelvloer.

Foto: ProRail

Foto: ProRail
Foto's: ProRail