Werkzaamheden goederenspoor Kijfhoek uitgesteld na planningsconflict

ProRail heeft werkzaamheden op het goederenemplacement Kijfhoek in Zwijndrecht uitgesteld vanwege een planningsfout. Door de fout zouden enkele treinen op dat terrein tot aan het eind van afgelopen weekend niet gereden kunnen hebben.

Door de geplande werkzaamheden dreigden de locomotieven 9901 en 1251 van spoorvervoerder  RailExpert te worden 'opgesloten' in de werkzaamheden, meldt RailExpert in een bericht op Facebook. Ze hebben laten weten dat ze opheldering aan ProRail vragen over hoe deze fout heeft kunnen ontstaan. De nostalgische 1251 uit de vroegere NS1200-serie werd afgelopen weekend ingezet als de aandrijvende kracht voor de Gay Pride-trein naar Amsterdam en een losse treinrit voor liefhebbers.

Werkzaamheden

Tijdens deze werkzaamheden, die tot zondagavond 4 augustus zouden duren, zou de aannemer twee wissels en een overweg moeten vervangen.

De werkzaamheden zijn onderdeel van diverse vervangingswerkzaamheden van in totaal zeven buitendienststellingen tussen nu en april 2020. Aannemer Swietelsky vernieuwt zestien wissels, vervangt één kilometer spoor, pleegt onderhoud aan 39 bovenleidingsportalen en past een overweg aan. De werkzaamheden omvatten enkel het onderhoud van het spoor op het goederenterrein. Het normale treinverkeer zou niet gehinderd worden.

Uitstel

Kort voor aanvang van de werkzaamheden werd er een conflict geconstateerd tussen de planning van de werkzaamheden en de planning van treinen in de dienstregeling. Hierdoor konden deze niet gelijktijdig uitvoeren. ProRail heeft met diverse betrokken partijen gezocht naar een oplossing, maar gezien de korte periode voor aanvang van de werkzaamheden én de zorgvuldige afstemming met diverse betrokken partijen, bleek uitstel van de werkzaamheden de enige juiste keuze.

"De beslissing is samen met de aannemer gemaakt. De werkzaamheden worden op een later moment uitgevoerd. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend." ProRail onderzoekt hoe de fout in de afstemming heeft kunnen gebeuren.

Foto: ProRail
Foto: ProRail