Duitsland wil 86 miljard euro uittrekken voor vernieuwing spoor

De Duitse overheid, de deelstaten en de Deutsche Bahn willen de komende tien jaar 86 miljard euro investeren om het Duitse spoorwegnet op te knappen. Onder dit moderniseringsprogramma moeten de storingen worden verminderd en 2.000 bruggen worden vernieuwd.

Momenteel rijdt slecht 80% van de Duitse intercity's op tijd. In vergelijking met Nederland rijdt er hier 90% van de intercity's op tijd. Deze punctualiteit ligt al geruime jaren boven de 90%.

"We hebben met de Deutsche Bahn afgesproken om het voor Duitsland grootste moderniseringsprogramma voor het spoor ooit uit te voeren", zegt verkeersminister Andreas Scheuer vrijdag in Berlijn. De Duitse overheid en de deelstaten dragen 62 miljard euro bij aan het investeringsprogramma, de Deutsche Bahn draagt de komende tien jaar 24,2 miljard euro bij.

Spooronderhoud

Evenals bij de weginfrastructuur heeft Duitsland de afgelopen jaren te weinig geinvesteerd voor onderhoud op het spoor. De afgelopen jaren heeft de overheid zich vooral gericht op de vermindering van de staatsschuld. Zo werd er in 2009 een 'Schuldenbremse' aan de grondwet toegevoegd die ervoor moet zorgen dat Duitsland geen begrotingtekort mag hebben.

Als gevolg van dit begrotingsbeleid verkeert ook de spoorweginfrastructuur in matige staat. Hierdoor zorgen defecten, storingen aan bruggen, wissels, seinen en infrastructuur ervoor dat treinen uitvallen of vertraagd raken. Volgens het persbureau DPA zou in het eerste halfjaar één op de vijf intercity's van de Deutsche Bahn te laat binnenkomen. De punctualiteit ligt enigzins lager ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Bruggen

In de komende tien jaar moeten in de nieuwe plannen onder meer 2.000 bruggen vernieuwd worden. In de vroegere planning was er slechts sprake van 875 die op het programma stonden. Het nieuwe investeringsprogramma zou alleen ingezet worden ten behoeve van het bestaande net. Hieronder valt niet het spoor wat nog als nieuw wordt aangelegd.

Archieffoto: Qualle
Archieffoto: Qualle