Station Almere Centrum ondergaat vernieuwing

Het station Almere Centrum zal over drie jaar de nieuwe entree vormen voor de Floriade. Met dit evenement in gedachten wil ProRail het station verder moderniseren zodat het meer capaciteit krijgt en bovendien duurzamer wordt met onder meer zonnepanelen.

De verbouwing moet volgens ProRail een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het stationskwartier, waarmee het een veilig en aantrekkelijke ingang moet vormen voor de stad en als OV-knooppunt in de regio. Afgelopen woensdag gaven ProRail, NS en de Gemeente Almere het startsein voor de aanbesteding ter waarde van 45 miljoen euro.

Vernieuwing Almere

Onder de projectnaam 'Almere 2.0' moeten er diverse werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit zal door verschillende bedrijven worden uitgevoerd. Zo is er één verantwoordelijk voor het stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, plafonds en verlichting van het busstation en de perrons. Een andere moet zich bezig houden met de overkapping, het schilderwerk en glasvervanging.

In januari 2020 wordt duidelijk welke aannemers er aan het station moeten werken. Daarna beginnen de voorbereidende werkzaamheden en de uitvoering van de daadwerkelijke aanpassingen.

Stationgebied

De vernieuwing van de pleinen rond het station wordt door de gemeente in een afzonderlijk project gerealiseerd. De aanbesteding voor de stationsomgeving, welke onder de openbare ruimte valt, start zodra het definitieve ontwerp van de openbare ruimte klaar is. De omgeving zal - net als het station - voor aanvang van de Floriade in 2022 gereed zijn.

Foto: Dinotron
Foto: Dinotron