STAR zoekt geld voor uitbreiding van museumspoorlijn

De museumspoorlijn STAR zoekt geld voor de aanleg van een spoor tussen Stadskanaal en Gieten. Een haalbaarheidsonderzoek heeft bewezen dat er maximaal 7 miljoen euro nodig is om de spoorlijn te realiseren.

De STAR in Stadskanaal rijdt al meer dan een kwart eeuw met historische locomotieven en wagons over het traject Veendam-Stadskanaal. De spoorlijn trekt ook veel animo doordat er jaarlijks duizenden toeristen zijn die een ticket voor een nostalgische stoomtreinrit kopen. Vooral tijdens feestdagen vinden er bijzondere evenementen plaats waar veel toeristen op af komen.

Spoorlijn Stadskanaal

Momenteel heeft de museumvervoerder nog het eigenrecht tussen Veendam en Stadskanaal, maar vanaf 2025 zal dat anders zijn. Vanaf dan rijden er ook reguliere treinen van Arriva naar Stadskanaal toe, waarmee een wens van Arriva, gemeenten en de provincies in vervulling gaat. Dit gaat voor de S.T.A.R betekenen dat zij ook het recht blijven krijgen om van de spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal gebruik te mogen maken, echter zou er dan alleen op zondag op dit traject met de stoomtreinen gereden kunnen worden.

Nieuw spoor

Als het nieuwe spoor wordt aangelegd vanuit Stadskanaal in de richting van Gieten, dan zal het nieuwe traject over de 'Drentse Hondsrug' worden gelegd waarover de STAR dan het eigenrecht heeft.

Vorig jaar hebben de gemeenten Stadskanaal, Aa en Hunze en de provincie geld op tafel gelegd voor een onderzoek naar de haalbaarheid van de nieuwe spoorlijn. Dat onderzoek is afgerond. "Het blijkt dat de aanleg in technisch opzicht mogelijk is en dat de kosten 7 miljoen bedragen", zegt Pieter Hofstra, voorzitter van de STAR tegenover het AD. "Maar ze hebben ook aangegeven dat ze het geld niet op zullen brengen.", vervolgt hij.

Ook de STAR kan dit bedrag niet opbrengen. "En dus moeten we op zoek naar subsidies en fondsen waardoor we dat bedrag bijeen kunnen krijgen, of in elk geval een deel daarvan. En dat gaan we zeker doen. Want nogmaals, we kunnen met zo’n verbinding toeristen meer bieden. Het zoeken naar geld kan wel een zaak van de lange adem worden."

Wel laat de STAR weten dat het benodigde bedrag lager kan uitvallen als de spoorlijn wordt ingekort.

Foto: M66roepers
Stoomlocomotief 52 8060 7 te Stadskanaal (Foto: M66roepers / Flickr)