NS ziet stijging van 2,2 procent in aantal in- en uitstappers

De NS ziet een stijging van het aantal in- en uitstappers op haar stations. De economische groei en de verbetering van de dienstregeling zou te maken hebben met de groei ervan.

Het aantal in- en uitstappers op een gemiddelde werkdag bij de NS is in 2018 met 2,2% gestegen. In het weekend is de stijging zelfs 4,2%. De totale groei is daarmee 2,7%. Het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag bedraagt ongeveer 1,3 miljoen. De economische groei en verbetering van de dienstregeling zou verantwoordelijk zijn voor de stijging.

Grootste en snelste stijger

Het grootste station van Nederland is Utrecht Centraal met 194.000 in- en uitstappers en ligt aan een 'nek-aan-nek'-race met Amsterdam Centraal met 192.000 reizigers die in- en uitstappen. Voor de tweede jaar op rij is Utrecht Leidsche Rijn  de snelste stijger.

De stijging van het aantal in- en uitstappers concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden en is in de spits groter dan in de dalperiode.

Nek aan nek

Net als voorgaande jaren is Utrecht Centraal het grootste station van Nederland met een stijging van 4% naar 194.000 in- en uitstappers per werkdag. Het wordt op de voet gevolgd door Amsterdam Centraal dat even snel groeit naar 192.000. De groei op de 5 grootste stations Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport, is net als vorig jaar gemiddeld 5%.

Schiphol Airport

De grootste stijger van deze vijf is de afgelopen 3 jaar station Schiphol Airport met 7% naar ruim 92.000 in- en uitstappers. Dit heeft te maken met de grote groei van de luchthaven. Ook Amsterdam Zuid groeit gestaag, met zo’n 61.000 in- en uitstappers is hier een groei te zien van 11%. Dit heeft te maken met de gebiedsontwikkeling en de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn vorig jaar.

Ook de nieuwe stations die recentelijk zijn geopend doen het ook goed. Utrecht Vaartsche Rijn heeft al circa 8.000 in- en uitstappers en Utrecht Leidsche Rijn laat voor het tweede jaar op rij het hoogste groeipercentage (29%) zien naar een kleine 3.000 in- en uitstappers. Na een flinke groei is het aantal in- en uitstappers inmiddels gestabiliseerd.

De kleinste NS-stations zijn net als vorig jaar Eijsden met 160 in- en uitstappers en Soest met 218 per dag.

Berekening

Elk jaar geeft NS een actueel beeld van de aantallen in‐ en uitstappers per station. Dit beeld is gebaseerd op de NS‐reisgegevens van het afgelopen jaar en gaat uit van een gemiddelde werkdag. De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS rijdt. De lijst geeft voor de stations Zwolle, Arnhem, Zutphen, Apeldoorn, Enschede, Groningen en Leeuwarden een afwijkend resultaat doordat dit stations zijn met meerdere vervoerders, waaronder Arriva en Blauwnet. Zij beschouwen de reizigersaantallen als vertrouwelijke informatie.

Dienstregeling 2017

In 2017 is de dienstregeling ingrijpend aangepast. De belangrijkste wijziging is dat de 10-minutentrein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven 7 dagen per week is gaan rijden. Daarnaast is de concessie  Kampen - Zwolle - Enschede overgegaan naar Keolis (Blauwnet), wat gevolgen heeft voor de cijfers van het aantal in- en uitstappers op diverse stations in Overijssel die daardoor een negatief resultaat laten zien.

De belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen. En ook de berekening om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast. Een vergelijking van de aantallen per station over meerdere jaren is daardoor niet geheel zuiver. Ten opzichte van 2016 en 2017 zijn er overigens geen grote wijzigingen doorgevoerd in de berekeningen.

  • De lijst van de NS met het aantal in- en uitstappers is hier te vinden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb