Rover wil uitstel van prijsverhoging IC Direct

Vanaf 1 juli gaan de reizigers meer betalen voor de toeslag voor de IC Direct. Het tarief zal dan van €2,40 naar €2,60 stijgen, een prijsstijging van 8,3 procent. Ook andere toeslagabonnementen zullen 10% duurder worden.

Oorspronkelijk zou het plan voor de prijsstijging al in januari van dit jaar worden ingevoerd. Echter schreef Rover een protest aan waarmee de NS de prijsstijging zou afwachten totdat de prestaties van de IC Direct verbeterd werden.

Hoewel de snelle treinverbinding nu stipter dan begin dit jaar rijdt vind Rover het nog te vroeg om voor een prijsverhoging.  “De reiziger is de afgelopen winter nog niet vergeten”, stelt Rover-directeur Freek Bos, “bijna een kwart van de treinen reed te laat. De uitval was hoog en de hinder voor reizigers enorm. Het heeft tijd nodig om het vertrouwen van de reiziger te herstellen”.

Rover heeft de NS gevraagd om de prijsverhoging uit te stellen: “NS heeft veelvuldig om het geduld van de reiziger gevraagd, nu is het NS dat geduldig moet zijn om de relatie met haar klanten te herstellen”.

De NS heeft hierop verbaasd gereageerd: "De prijsverhoging zou al per 1 januari 2019 plaatsvinden, maar is uitgesteld tot 1 juli. Deze datum is voor niemand een verrassing. De kosten stijgen, we doen het niet zomaar", aldus een woordvoerder.

Ondanks inflatie en een btw-verhoging is volgens de woordvoerder het toeslagtarief de afgelopen twee jaar niet aangepast.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers