ProRail neemt maatregelen bij hitte

Vanwege de hitte waarbij het kwik van de thermometer deze week tropische temperaturen bereikt, neemt ProRail maatregelen op het spoor. De hitte kan zorgen voor risico's met grotere kans op verstoringen.

Maandag en dinsdag zijn er volgens de voorspellingen temperaturen tot 34 graden mogelijk. De hitte kan zorgen voor problemen op het spoor, welke ProRail graag voorkomt of snel wilt oplossen. Daarom zijn er extra storingsmonteurs ter plaatse.

Hitteschouw

ProRail en haar onderhoudsaannemers zijn nu extra alert op de effecten van de hitte op het spoor. Bij temperaturen van boven de 25 graden kan een spoorstaaf wel 70 graden heet worden, waarbij staal kan uitzetten. Hierdoor kunnen er kronkels in het spoor ontstaan, ook wel spoorspattingen genoemd. Treinen kunnen dan niet meer over het spoor rijden. Om dit te voorkomen wordt er hitteschouwploegen door ProRail ingezet. Ook zorgen zijn voor extra controles bij spoorbruggen, omdat een uitgezette spoorstaaf ervoor kan zorgen dat een spoorbrug niet meer geopend kan worden.

Ook elektronicakasten kunnen uitvallen. Daarom wordt de elektrische infrastructuur ook in de gaten gehouden. Indien nodig zorgt ProRail voor extra koeling.

Wegsleeptreinen

Mocht zich een storing voordoen of een trein kapot gaan door de hitte dan staan er op diverse strategische locaties ook nog wegsleeplocomotieven klaar. De trein kan dan worden weggesleept om het overige treinverkeer zo snel mogelijk vrij baan te geven. Incidentenbestrijders die direct onderweg naar de plaats van het incident gaan zullen extra drinkwater bij zich hebben wat ze uit delen aan de reizigers.

Bermbrand

In geval van droge perioden is het gevaar op bermbranden erg groot. Een klein vonkje van een remmende trein kan al zorgen voor een bermbrand. ProRail maait daarom tijdig de bermen en bij werkzaamheden, zoals het slijpen van het spoor, wordt een brandwacht ingezet.

Foto: NS
Foto: NS