Meerdere geÔntereseerden voor overname Arriva

Meerdere private ondernemingen staan in de rij om vervoersbedrijf Arriva willen overnemen, meldt online vakmagazine OV Pro. De vervoerder staat in de etalage van het in financiële nood verkerende Deutsche Bahn. De investeerders zouden voor ruim 3 miljard het bedrijf over willen nemen.

Volgens de website zouden de investeerders Goldman Sachs, Brookfield en I Squared Capital interesse hebben getoond in Arriva en in gesprek gegaan zijn met Deutsche Bahn over de overname. Niet alleen private ondernemingen zijn met het moederbedrijf in gesprek, maar ook het Franse bedrijf Keolis, een dochterbedrijf van de Franse SNCF lijkt interesse te hebben voor een overname.

De Deutsche Bahn kan bevestigen dat er een aantal partijen interesse hebben getoond in overname van Arriva. Het bedrijf meldt dat het nog maanden kan duren voordat er meer duidelijk over zal zijn. Het is inmiddels duidelijk dat bij een overname van Arriva de nieuwe eigenaar zich moet houden aan de contracten die destijds getekend zijn voor de spoorconcessies die Arriva bezit in Limburg, Gelderland en de Noordelijke provincies. Ook de busconcessies verspreid over het land vallen hieronder.

Schuld

In maart van dit jaar werd bekend dat Deutsche Bahn een schuld had die circa 20 miljard bedroeg. Met het afstoten van diverse bedrijfsonderdelen kan de schuld worden verminderd, met als gevolg dat de Deutsche Bahn uiteindelijk haar financiële positie kan verbeteren. De verkoop van Arriva was eerder ook al een advies van de Algemene Rekenkamer van Duitsland. Zij stelde toen in een kritisch rapport dat de Deutsche Bahn flink zou investeren in in landen, maar ook de risico's in Duitsland moesten dragen.

In 2018 boekte Arriva een omzet van ruim 5,4 miljard euro. Bij het bedrijf werken er ongeveer 53.000 mensen in veertien verschillende Europese landen. Arriva is onder meer ook actief in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes