Ingebruikname Hoekse Lijn naar verwachting in september

Opnieuw is de opening van de Hoekse Lijn uitgesteld. Waarbij de opening van de metrodienst eindelijk al vanaf juli tussen Rotterdam en Hoek van Holland moest rijden, zal dit nu pas vanaf september zijn. Dat hebben bronnen rond het project gemeld tegenover RTV Rijnmond.

Door vertraging in de oplevering van de software is er geen toestemming om de nieuwe verbinding eerder in dienst te stellen. Eerder hadden de gemeente Rotterdam en de RET de hoop dat de eerste officiële reizigersritten in juli konden plaatsvinden, maar dat gaat niet meer lukken omdat er nog diverse testprocedures moeten worden uitgevoerd. Deze zullen plaatsvinden zonder passagiers in de metro. Als de testen succesvol zijn moet er bij de inspectie een goedkeuring worden aangevraagd, waar ook enige tijd over heen gaat. Wel rijden er momenteel al proefritten op het traject.

Eerder bleek er nog een noodscenario klaar te liggen om in geval van een nieuwe vertraging de lijn eerder in dienst te stellen, echter lijkt dit scenario niet toepasbaar vanwege de benodigde goedkeuring.

Onduidelijk

Afgelopen week was er binnen de gemeente nog onduidelijkheid over waneer de metro eindelijk in dienst wordt gesteld. "Als de veiligheidsdossiers positief worden beoordeeld, kan de indienststellingsvergunning in de zomer worden verstrekt. Exploitatie kan dan spoedig volgen", staat er te lezen in een voortgangsrapportage.

Tegenslag

De Hoekse Lijn zou aanvankelijk op 1 september 2017 rijden, en lijkt uiteindelijk op twee jaar vertraging uit te komen. Ook vormt de ombouw van de Hoekse Lijn een hoofdpijndossier voor de gemeente, waarbij er keer op keer extra geld in geïnvesteerd moest worden door de vele tegenvallers. In februari 2018 werd bekend dat er een wethouder van de gemeente Rotterdam afgetreden zou zijn vanwege het debacle. En later werd er bekend dat softwareproblemen voor uitstel van oplevering hebben gezorgd.

Foto: Kees Torn
Foto: Kees Torn