Valleilijn krijgt vanaf 2021 stewards in de trein

Op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, zullen ook na de nieuwe aanbesteding in 2021 dezelfde Protos-treinen zonder een toilet worden ingezet. Dat staat vermeld in het marktconsultatiedocument van de provincie Gelderland. Ook zullen er stewards op de trein komen.

Op de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort rijden zeven treinstellen. Vijf daarvan, van het type Protos, kwamen al in 2007 op het spoor en hebben geen toilet aan boord. Vanwege de stijging van het aantal reizigers, heeft vervoerder Connexxion twee jaar geleden twee treinen van het type Flirt gekocht. Deze zijn wel voorzien van een toilet.

Aanbesteding

In 2021 loopt het contract voor Connexxion op de Valleilijn af en zal er op termijn een nieuwe aanbesteding plaats gaan vinden. Dit kan betekenen dat er vanaf 2021 een andere vervoerder op het traject zal rijden, zoals Arriva of NS. Maar ook kan het gebeuren dat Connexxion de dienst op de Valleilijn blijft uitvoeren. Vermoedelijk wordt na de zomer van 2020 duidelijk welke partij vanaf 2021 op de Valleilijn gaat rijden. NS-topman Roger van Boxtel heeft eind 2017 in een interview met de Volkskrant laten weten dat hij zijn oog heeft laten vallen op enkele regionale spoorlijnen, waaronder de Valleilijn.

In het marktconsultatiedocument staat vermeld dat de nieuwe vervoerder alle bestaande treinen van Connexxion moet overnemen. Pas in 2036, als de Valleilijn opnieuw moet worden aanbesteed, zullen de Protos-treinen uit 2007 van de spoorlijn verdwijnen.

Stewards

Uit onderzoek in opdracht van de provincie Gelderland is gebleken dat het inbouwen van toiletten in de Protos-treinen te duur is en de risico's ervan te hoog zijn. Wel overweegt de provincie om op elke rit van de Valleilijn een 'steward' mee te laten reizen, omdat de ervaringen hiermee in Overijssel positief zijn.

Momenteel rijdt de Valleilijn vaak zonder extra treinpersoneel aan boord. "De aanwezigheid van een vaste steward aan boord verhoogt het serviceniveau in de trein, biedt reizigers de zekerheid dat zij altijd iemand kunnen aanspreken en draagt bij aan het veiligheidsgevoel van reizigers en personeel", aldus de provincie.

Dienstregeling

Naar alle waarschijnlijkheid zal de dienstregeling voor de Valleilijn in 2021 niet gewijzigd worden. Volgens de provincie wordt de nieuwe vervoerder verwacht om dezelfde frequentie als nu te rijden. Er rijden nu twee treinen per uur tussen Ede-Wageningen en Amersfoort, en nog eens twee treinen tussen Amersfoort en Barneveld Zuid.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb