Rechter staat staking in omgeving Schiphol niet toe

De rechter heeft zondag in een vonnis de geplande ov-staking van 28 mei verboden in de regio rondom luchthaven Schiphol. Die dag moet er tussen 5.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van en naar Amsterdam Centraal en Schiphol rijden waarbij er ook op Hoofddorp en de tussengelegen stations moet worden gestopt.

Als gevolg van de uitspraak van de rechter heetft de NS gezegd dat zij dinsdag een "minimale noodpendel" kan laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. De luchthaven maakte bekend dat zij dinsdag extra medewerkers, waaronder kantoorpersoneel die dag in zal zetten om de drukte op de luchthaven op te vangen. Met behulp van de noodmaatregel moet er voorkomen worden dat er reizigers stranden.

Nooddienst enkel voor 'Schiphol-reizen'

Wel waarschuwt de NS dat de nood-pendeldienst vanwege de beperkte capaciteit enkel bedoeld is voor  'noodzakelijke Schipholreizen". Het is nog niet duidelijk hoe de dienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien. Wel is duidelijk dat er elk kwartier een trein moet rijden tussen 05:00 en 21:00 uur.
De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg.

Volgens Schiphol komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar het vliegveld. Er is volgens hen een redelijke kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

Kort geding

Het kort geding vond vandaag om 10:00 uur plaats op Schiphol. De rechter oordeelde hierbij dat Schiphol, de bonden en de andere partijen om de tafel moesten gaan zitten om tot een definitief besluit te komen, en omdat advocaten van die partijen en de vakbonden niet volledig op de hoogte waren van de laatste stand van zaken tijdens het overleg.

Uiteindelijk vonden er gesprekken plaats die uiteindelijk niet tot een besluit hebben geleid. Hierdoor heeft de rechter het vonnis uitgesproken dat de geplande OV-staking niet in de omgeving van Schiphol mag plaatsvinden. Die dag moet er tussen 5.00 uur en 21.00 ieder kwartier een Sprinter-trein van en naar Amsterdam Centraal en Schiphol rijden.

Staking voor betere pensioenen

De bonden willen met de staking zorgen om een beter pensioensstelsel af te dwingen bij de werkgevers. Zo eisen ze dat de AOW-leeftijd bevroren wordt en dat de pensioenen meestijgen in het prijspeil. Daarnaast pleiten ze ook voor een beter pensioen 'voor iedereen', en dus ook zelfstandigen of mensen die met zwaar werk eerder hun pensioen kunnen ontvangen.

Aanstaande 28 mei vindt er een landelijke OV-staking plaats waar veel vervoersbedrijven aan mee zullen doen, en er die dag dus geen tot zeer beperkt treinen, bussen, trams en metro's zullen rijden. Op woensdag zullen de werknemers in andere sectoren, waaronder metaal, industrie, bouw en sociale werkvoorzieningen het werk voor 24 uur neerleggen.

Foto: PPP (Wikipedia)
Het station van Schiphol Airport op Schiphol Plaza.
Foto: PPP (Wikipedia)