NS: Dinsdag zeer beperkt tot geen treinen vanwege staking

De NS waarschuwt reizigers om aanstaande dinsdag niet met de trein te reizen. Als gevolg van een staking zal er die dag geen tot beperkt treinverkeer rijden. Ook waarschuwt de vervoerder dat er voor die dag geen betrouwbare dienstregeling zal zijn.

De vakbonden hebben het rijdend personeel opgeroepen om dinsdag het werk neer te leggen, als protest tegen de aanpassing van het pensioensstelsel. "Omdat wij niet weten hoeveel mensen er gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en niet gaan rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen”, aldus de spoorwegmaatschappij vrijdag. In andere werksectoren zal aanstaande woensdag worden gestaakt.

Enkele treinen rijden

"Uiteraard proberen we waar mogelijk enkele treinen te rijden: dit zal zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn. Wij verwachten zeer ernstige hinder voor treinreizigers, zij kunnen er niet van uit gaan dat hun trein die dag rijdt.", laat de vervoerder vrijdag weten. Ook wordt er benadrukt dat de reisplanner op 28 mei niet up-to-date zal zijn.

Het spoorbedrijf zegt verder de staking te betreuren. “Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is.”

Internationale treinen

NS International waarschuwt dat er die dag ook internationale treinen zullen uitvallen. De treinen tussen Maastricht en Visé en de treinen tussen Roosendaal en Essen zullen deze dag niet rijden in Nederland. Het Belgische traject vanaf Visé en Essen zal wel worden gereden.

Reizigers die een ticket hebben geboekt voor op 28 mei kunnen deze kosteloos annuleren of omboeken. Dit kan tot uiterlijk 3 juni.

Andere vervoerders

Niet alleen de NS zal dinsdag staken, maar ook andere vervoerders hebben laten weten het werk die dag neer te leggen. Naar alle verwachting zullen ook Arriva, Connexxion, Breng, Keolis en Syntus geen tot beperkt treinen laten rijden. Ook de bussen, trams, metro's zullen die dag ook niet tot zeer beperkt gaan rijden. Ook het IJ-veerboten bij Amsterdam Centraal zullen die dag niet uitvaren. De gemeente Amsterdam beraadt zich momenteel om de de IJ-tunnel ook voor fietsers open te stellen.

"Ik hecht grote waarde aan het stakingsrecht, maar vind de impact van het tegelijkertijd stilleggen van de Noord/Zuidlijn en de pontveren over het IJ wel erg groot voor de stad. We bereiden ons voor op de staking en zullen de IJtunnel openstellen voor fietsers als dat nodig is", laat wethouder Dijksma weten.

Tijdens de stakingsdag zullen wel de bussen in Utrecht (Keolis en Qbuzz), op de Veluwe (Keolis), in de Achterhoek en Rivierenland (Arriva) en in Lelystad en omgeving (Connexxion) gaan rijden.

Foto: NS
Foto: NS