100 Sprinters voorzien van vernieuwde stoelbekleding

De vervanging van de nieuwe stoelbekleding in de SLT Sprinter loopt volgens tempo. Momenteel zijn er volgens de NS al 100 treinstellen voorzien van het vernieuwde meubilair waarmee er nog 31 treinen te gaan zijn. De stoffen stoelbekleding wordt vervangen door kunstleren bekleding.

Volgens een recent onderzoek van de NS zou de nieuwe stoelbekleding hebben gezorgd voor een betere waardering van deze trein. Maar lieft 94% waardeert de trein met een 7 en voorheen lag dat aantal nog op 83%. De zittingen vertoonden de afgelopen jaren ernstige vormen van slijtage waarna de NS de bekleding in zowel de eerste als de tweede klas besloot te vervangen.

Inbouw

De treinen worden op het rangeerterrein van Utrecht Cartesiusweg behandeld. Aan een speciaal perron worden de treinen behandeld en vindt de aan- en afvoer van de oude en de nieuwe stoelbekleding plaats. Elke dag wordt er een trein behandeld door 12 NS-monteurs uit het gehele land. Hierbij wordt ook het frame van de stoelen onderhouden en vakkundig schoongemaakt door een speciaal team. In totaal zullen er 35.000 stoelen worden vervangen. De NS zorgt er voor dat de reizigers geen materieel tekort komen in de dienstregeling om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Artikel gaat verder na de foto

Foto: NS

Modernisering met toilet

Tevens zullen er tot eind 2021 toiletten worden ingebouwd in al deze 131 Sprinter-treinen. De inbouw vindt plaats in de werkplaats van Bombardier in Aken. De treinstellen worden daar steeds per twee stuks binnengenomen en in ongeveer drie weken behandeld.

Naast dat er een toilet wordt ingebouwd wordt de trein daar ook voorzien van een speciale rolstoelplek, een noodintercom, en speciale uitschuiftreden zodat mindervaliden zelfstandig de trein in en uit kunnen rijden met een rolstoel of scootmobiel. Momenteel zouden er ongeveer 16 stellen omgebouwd moeten zijn.

Foto: NS
Het nieuwe toilet in de SLT Sprinter.
Foto's: NS