Schiedam krijgt monument ter nagedachtenis aan treinramp van 1976

In Schiedam zal aanstaande zaterdag 4 mei een herinneringsteken worden onthuld ter nagedachtenis aan de treinramp die er in 1976 plaatsvond. Bij het ongeluk kwamen 24 mensen om het leven toen er een frontale botsing plaatsvond tussen twee treinen die op hoge snelheid reden.

"In overleg met betrokkenen en nabestaanden van de ramp is gekozen voor station Nieuwland als locatie voor het herdenkingsteken", laat de Gemeente Schiedam weten. Voor dit station is gekozen omdat dit het eerste station is waar de trein aan had moeten komen. De eindbestemming was Hoek van Holland, waar de trein nooit aan is gekomen..

Spoordrama

Bij de ramp met de Sprinter die in 1976 tegen de internationale boottrein naar Hoek van Holland aanreed vielen 24 doden in het voorste rijtuig van de stoptrein, vijf zwaargewonden en enkele tientallen lichtgewonden. Uit een onderzoek van de NS gebleken dat de machinist een rood sein had gemist. Het ATB-beveiligingssysteem was niet op dit traject aanwezig, en het incident was de aanleiding om de uitrol van dit veiligheidssysteem te versnellen.

Het monument komt aan de noordzijde van het station te hangen, aan de kant van het plein nabij het politiebureau. Het kunstwerk is vier meter lang en is ontworpen door kunstenaar Marc Vleugels. Op subtiele wijze laat deze een stuk spoor zien die verwijst naar een dichtregel en de datum van de treinramp. Het gedicht is geschreven door Lars Stroeve en luidt: "Verleden en toekomst bestaan niet op zichzelf, hun werkelijkheid is geleend van het nu". Bij het ontwerpen van het monument hebben de kunstenaars nauw samengewerkt met betrokkenen en nabestaanden van de ramp.

"Mede op verzoek van een delegatie van betrokkenen en nabestaanden van de slachtoffers is gekozen om het teken nu te laten vervaardigen en te onthullen. Met het gedenkteken, bij station Schiedam-Nieuwland, krijgen de slachtoffers een blijvend eerbetoon. Daarmee is een herdenkingsplek tot stand gekomen, die tot nu toe werd gemist", schrijft de gemeente.

De onthulling vindt plaats op zaterdag 4 mei 2019 tussen 13.00 uur en 14.00 uur.

Foto: Bert Verhoef
De treinramp bij Schiedam in 1976 waarbij een Sprinter inreed op de boottrein vanuit Hoek van Holland die op weg was naar München. (Foto: Bert Verhoef)