Infrabel publiceert open data voor ontwikkelaars

De Belgische spoorbeheerder Infrabel publiceert vanaf vandaag open data die ontwikkelaars bijvoorbeeld kunnen gebruiken. Onder de ontsloten data valt onder meer de geografische ligging van het spoor en de overwegen en de stiptheid van treinen.

Op de website heeft de spoorbeheerder de verschillende datasets in zes verschillende thema's gegroepeerd met in totaal 60 datasets. Volgens Infrabel is geen enkele andere Europese infrastructuurbeheerder zo transparant. Ze benadrukken dat dit om een eerste stap gaat en dat dit de komende tijd nog verder zal worden uitgebreid.

Naar aanleiding van de lancering van de open data heeft Infrabel aan reizigersverenigingen, treingebruikers, studenten en ondernemingen voorgesteld om samen te werken rond de gegevens die momenteel beschikbaar zijn, om op die manier feedback te kunnen krijgen over het beleid en de informatie.

Ook de NMBS heeft twee jaar geleden haar actuele reisinformatie al vrijgegeven via een API. Deze wordt in samenwerking met Open Knowledge Belgium uitgebracht, en is te bereiken via de website van iRail.

Screenshot van Iopen data nfrabel website
Screenshot van Infrabel open data website