Stadler levert Flirt aan Canadese Ottawa

De Zwitserse treinfabrikant Stadler heeft een nieuwe order voor Flirt-treinen binnengehaald in Canada. Het betreft de bouw van zeven vierdelige klimaatbestendige treinstellen voor Ottawa. Dit is de tweede voor in Canada.

De stad Ottawa en de SNC Lavalin Group hebben het contract voor zeven vierdelige diesel-elektrische Flirt-treinen toegewezen aan Stadler. De orderwaarde betreft ongeveer 106 miljoen Canadese dollars wat omgerekend uitkomt op zo'n 70,4 miljoen euro. Met de order is Canada het 18e land op de wereld waar Stadler Flirt-treinen aan levert. De treinen zullen geschikt zijn voor de barre klimaatomstandigheden van Canada.

Levering

Volgens het contract zal Stadler vanaf halverwege het jaar 2021 de treinstellen afleveren in Ottawa, waar ze uitgebreid worden getest. Voor Stadler is dit de eerste bestelling voor meerdere treinstellen in Canada, maar nu al het tweede Canadese project. Voor Rocky Mountaineer bouwt Stadler al panorama rijtuigen die worden gebruikt op verschillende panoramische routes ten noordoosten van Vancouver

De zeven vierdelige treinen voor Ottawa hebben de beschikking over vier krachtige dieselmotoren van 480 kW. Een deel van de aandrijving en dieselmotoren zijn ondergebracht in een apart compartiment in het midden. Daarnaast voldoet de trein aan alle door Canada gestelde normen op gebied van emissie, veiligheid en mobiliteit.

Met maximaal 120 kilometer per uur zal het Stadler Flirt de Trillium-lijn bedienen. De Trillium Line Extension is een publiek-private samenwerking project dat het bereik van 16 km en 8 nieuwe stations, met inbegrip van een verbinding met de internationale luchthaven van Ottawa Mcdonald-Cartier uitbreidt.

Fabricage

De Flirt voor Ottawa wordt gefabriceerd in de de fabriek van het Zwitserse Bussnag. Stadler heeft speciaal op deze locatie over veel ervaring met het bouwen van treinen voor landen met zeer hoge eisen aan de wintergeschiktheid. Met name in Estland, Noorwegen, Finland en Zweden rijden Stadler treinen rijden die speciaal geschikt zijn voor de klimatologische omstandigheden van die landen.

Afbeelding: Stadler
Afbeelding: Stadler