Ook dit jaar weer Oranje-dienstregeling op Koningsdag

Op zaterdag 27 april viert Nederland weer massaal Koningsdag. Net als de voorgaande jaren zal de NS deze speciale dag weer volgens de speciale Oranje-dienstregeling rijden. Dit houdt in dat er extra treinen rijden die ook langer zijn dan gebruikelijk. Wel zal de dienstregeling rond Amsterdam deze dag aangepast worden gaan waarbij enkele stations zullen worden afgesloten.

Ook op Koningsnacht rijden er op een aantal trajecten meer en langere treinen. Er staan veel spoorwegpersoneel klaar om reizigers op weg te helpen en treinen en stations schoon te houden. De Koninklijke familie bezoekt dit jaar Amersfoort, ook het station wordt daarom in Koningsdagsfeer gebracht. Ongeveer een week voor Koningsdag is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner.

Voorbereid op reis

De NS adviseert aan reizigers is om de tijd te nemen en voor vertrek de Reisplanner te raadplegen of de NS app. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden, kunnen ze het beste vooraf hun OV-chipkaart opladen of online een E-ticket kopen, dat ook op een mobiele telefoon te laden is. Voor het snel in- en uitchecken bij de poortjes, raden wij reizigers aan hun vervoerbewijs gereed te houden.

Rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar, Arnhem, Zwolle en Amersfoort waar de koninklijke familie op bezoek komt, verwacht de vervoerder de meeste drukte. Bezoekers aan de diverse betaalde dance-events moeten beseffen dat toegangskaarten alléén in de voorverkoop verkrijgbaar zijn.

Amsterdam

Ook Amsterdam zal naar verwachting een kleine 200.000 bezoekers op deze dag verwerken. De vrijmarkten en festiviteiten in het centrum zijn via station Amsterdam Centraal te bereiken. Bezoekers aan de diverse dance-events reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie hiervoor de informatie op onze site. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn net als andere jaren op Koningsdag gesloten. Bezoekers voor het Loveland-evenement reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de RAI via station Amsterdam Zuid.

Internationale treinen

De aankomst- en vertrekstations van internationale treinen zijn op Koningsdag is dit jaar veranderd. Alle internationale treinen rijden nu gewoon naar Amsterdam. In tegenstelling tot de afgelopen jaren reden er op deze feestdag voorheen enkel internationale treinen tot Utrecht, Amersfoort of Schiphol.

Reizigers naar Amsterdam die een vliegtuig moeten halen of met de internationale trein gaan reizen, wordt door de NS aangeraden om tijdig op pad te gaan vanwege de drukte. Ook kan het helpen om vooraf de reisplanner te raadplegen.

Maatregelen

Om overlast tegen te gaan neemt de NS net als de voorgaande jaren weer maatregelen. Zo wordt op de stations in de winkels geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op een aantal stations zijn de bagagekluizen/-depots niet beschikbaar. De maatregelen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur.

Om het treinvekeer in goede banen te laten verlopen houden de NS en ProRail het spoor nauwlettend in de gaten. In het land werken honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden. Op verschillende plekken staan storingsploegen en diesellocomotieven paraat om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Ook is er maximale inzet van incidentenbestrijders.

Michela Simoncini
Koningsdag in Amsterdam
Archieffoto: Michela Simoncini