Excuses NS en ProRail vanwege hinder tijdens werkzaamheden Leiden Centraal

De NS en ProRail bieden hun excuses aan voor de overlast die treinreizigers de afgelopen tijd hebben ondervonden vanwege de werkzaamheden rond Leiden Centraal. Dinsdagavond lieten ze beiden weten dat ze in de toekomst de hinder voor reizigers willen verminderen.

Vanwege ingrijpende werkzaamheden die drie weken duren rijden, is er een aangepaste dienstregeling rond Leiden Centraal en rijden er minder treinen. Volgens de de NS kunnen de treinen die wel blijven rijden niet altijd verlengd worden. "Het materieel is immers ook op andere routes nodig.", gaf NS woordvoerster Anita Boonsma eerder al aan. "En bij inzet van bussen zijn er niet altijd voldoende bussen beschikbaar", vervolgt NS.

Afgelopen maandag zouden er zelfs geen bussen komen opdagen tijdens de geplande buitendienststelling tussen Hoofddorp en Leiden

Incidenten

De werkzaamheden rond Leiden zorgen voor een zwak punt in de dienstregeling. Dat was maandag te merken aan een wisselstoring waardoor er extra treinen uitvielen. Ook zorgde een beschadigde bovenleiding dinsdag bij Duivendrecht voor grote hinder op het spoor. In de hele Randstad was er sprake van uitval van treinen. In combinatie met de werkzaamheden zorgde dit voor flinke overlast op het spoor.

Reizigersvereniging Rover maakt zich al zorgen vanaf de tijdelijke dienstregeling rond leiden Centraal waarbij de helft van de sporen buiten gebruik zijn. "We realiseren ons dat we veel vragen van onze reizigers. Het blijft voor treinreizigers rond Leiden de komende dagen echt even doorbijten”, aldus NS-Topman Roger van Boxtel.

Ook ProRail-topman Pier Eringa laat weten dat de grote hinder niet acceptabel is: "We hebben het hier over een enorme spoorvernieuwingsoperatie op een van de grootste stations van Nederland. Daarbij laten we de treinen zo veel mogelijk rijden, om overlast te verminderen. Dat is best bijzonder. We moeten na deze drieweekse onderhoudsperiode samen met NS kijken of we dat beter hadden kunnen doen."

Maatschappij voor Beter OV noemt de excuses van Van Boxtel eervol, maar vindt dat niet genoeg. "Reizigers dienen gecompenseerd te worden voor de overlast. Korting voor abonnementhouders en een ruimhartige toepassing van de Geld Terug Bij Vertragingregeling".

Eerder dit jaar kondigde ProRail al aan dat reizigers in het vervolg minder vaak last zouden hebben van geplande werkzaamheden. Vaak was het zelfs zo dat het gehele treinverkeer plat werd gelegd voor enige tijd. Nu er rond Leiden intensief aan het spoor en de perrons gewerkt wordt lijkt de hinder toch groter dan gedacht.

Werkzaamheden

ProRail haalt rond Leiden Centraal 28 wissels weg, vervangen ze 55 wissels en vernieuwen ze over een lengte van twee kilometer alle rails, dwarsliggers, spoorgrind en bovenleiding. Ook passen de beveiliging rond het spoor aan.

Tegelijkertijd wordt ook de hoogte van de perrons aangepast, zodat ze op hetzelfde niveau komen als de vloer van nieuwe treinen. Instappen wordt hierdoor een stuk makkelijker, ook voor mensen met een beperking. Met de hele vernieuwing wil de spoorbeheerder het spoor weer toekomstbestendiger en betrouwbaarder maken.

De werkzaamheden duren tot 15 april.

Foto: Lex Langhorst
Foto: Lex Langhorst