Aankomend weekend geen treinverkeer rond Leiden Centraal

Sinds 24 maart is spoorbeheerder ProRail bezig met een enorme spoorvernieuwing rondom Leiden Centraal. Tijdens deze werkzaamheden rijden er minder treinen tussen Schiphol - Leiden - Den Haag. Alleen aanstaande weekend rijden er bussen in plaats van treinen rondom Leiden Centraal.

Op zaterdag 6 en zondag 7 april rijden er geen treinen van en naar Leiden Centraal. Doorgaande reizigers reizen via Utrecht Centraal of kunnen gebruik maken van de Intercity Direct. Ook rijden er bussen tussen Leiden Centraal en Haarlem, Schiphol Airport, Den Haag Centraal en Alphen a/d Rijn.

Tijdens het zwaartepunt van de werkzaamheden gaat ProRail de beveiliging van de sporen in zijn geheel aanpassen. "Dit is een ontzettend moeilijke en grote klus, die we zo snel mogelijk moeten uitvoeren", meldt ProRail. De beveiliging omvat de vernieuwing van bedrading, computersystemen, relais, printplaten en andere techniek. ProRail hoopt dat de vernieuwing zonder problemen aanstaande maandag opgeleverd zal worden. "Dat is een spannend moment, want we kunnen niet meer terug naar het oude systeem." benadrukt de spoorbeheerder.

Vernieuwingen rond Leiden Centraal

In twee jaar tijd haalt ProRail rond Leiden Centraal 28 wissels weg, vervangen ze 55 wissels en vernieuwen ze over een lengte van twee kilometer alle rails, dwarsliggers, spoorgrind en bovenleiding. Tegelijkertijd wordt ook de hoogte van de perrons aangepast, zodat ze op hetzelfde niveau komen als de vloer van nieuwe treinen. Instappen wordt hierdoor een stuk makkelijker, ook voor mensen met een beperking. Met de hele vernieuwing wil de spoorbeheerder het spoor weer toekomstbestendiger en betrouwbaarder maken.

Reisadvies

Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd om te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd. Het is aan te raden ook vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies of via de app van NS. De werkzaamheden waarbij er beperkt treinverkeer rijdt zal tot maandag 15 april duren, waarbij er in het weekend van 7 en 6 april helemaal geen treinverkeer rond Leiden Centraal rijdt.

De NS zet aankomend weekend ook extra bussen in tussen Leiden en Den Haag, vanwege de marathon van Rotterdam.

Foto: Lex Langhorst
Foto: Lex Langhorst