Kunstenaar geeft woensdagavond scheepshoornconcert in de buurt van Amsterdam Centraal

De omgeving van station Amsterdam Centraal zal woensdagavond veranderen in een concertzaal. Een Duitse kunstenaar zal vanaf het Muziekgebouw aan het IJ een concert geven met 144 scheepshoorns om de start te markeren van het Minimal Music Festival die van 3 tot en met 7 april wordt gehouden.

Het idee om het concert te houden is tien jaar geleden bedacht door kunstenaam Släger. "Ik was alleen bekend met akoestische instrumenten, maar wat kan je daar nou buiten mee? Toen heb ik de scheepshoorns ontdekt. Dit geluid draagt een kilometer ver.", vertelt hij tegenover NU.nl.

Het idee begon met een vraag of hij bij een bedrijf een aantal scheepshoorns kon krijgen, en dat waren er toen dertig. Inmiddels is de verzameling hoorns uitgegroeid tot 144 stuks. Volgens Släger vergde het een hoop werk om de scheepshoorns elk een verschillende toon te geven. "Scheepshoorns hebben maar een paar tonen die gebruikt worden in de scheepvaart; je krijgt geen toonladder. Ik moest eerst zelf de geluidshoorns verbouwen.", legt hij uit. Daarnaast had hij ook een speciaal persluchtventiel nodig om de hoorns te kunnen laten blazen evenals een technische interface waarbij een computer die hoorns aanstuurt.

Het geluid zal klinken vanaf het terras aan het Muziekgebouw aan het IJ. Die ligt ten oosten van Amsterdam Centraal. De kunstenaar hoopt dat er veel toeschouwers op af komen.

De tijd van het concert is van 19:30 - 19:50

Foto: Treinenweb
Het Muziekgebouw aan het IJ
Foto: Treinenweb