Grote opknapbeurt voor stationsgebouw Maastricht

Het station van Maastricht krijgt de komende maanden een opknapbeurt. Het stationsgebouw wordt opnieuw ingedeeld met betere voorzieningen en oude elementen van het monumentale pand worden weer teruggebracht.

De NS is samen met aannemer Laudy en Ruland Architecten gestart met de verbouwing van station Maastricht. Daarnaast wordt de oude "visitatiehal", die nu in gebruik is bij NS, omgetoverd tot een Grand Café. Zodra de werkzaamheden volgend jaar zijn afgerond heeft de reiziger, heeft de reiziger volgens de NS een station met meer voorzieningen, meer licht en meer ruimte. Uiteindelijk moet het project begin 2020 worden opgeleverd.

Monumentaal station

Station Maastricht is een monumentaal gebouw uit 1913 en is voor reizigers direct herkenbaar. Om het monumentale pand, naar ontwerp van George van Heukelom, te behouden worden oude elementen teruggebracht. Hierdoor wordt het wachten op de trein aangenamer én krijgt het station ook voor niet-treinreizigers een extra functie. Ook worden de ramen die in de afgelopen periode dicht zijn gemaakt weer geopend zodat er weer volop zonlicht in de hal kan schijnen. Ook zal de ruimte met de winkels opnieuw worden ingedeeld. Een aanstaande verhuizing van deze winkels is volgens de NS onvermijdelijk.

Goede waardering

Het gebied rondom station Maastricht is de afgelopen jaren al op de schop gegaan. Toen is er gewerkt aan een nieuw busplatforum en een splinternieuwe ondergrondse fietsenstalling.

Om het station nog beter aan te laten sluiten op de wensen van reizigers wordt het station nu grondig aangepakt. Reizigers waardeerden in 2018 het station met gemiddeld een 7,2. 78% van de ondervraagden gaf een 7 of hoger. "Ook al is dit een mooie score, toch zien we nog ruimte voor verbetering. Reizigers gaven aan dat ze graag een prettigere ruimte wilden om te kunnen wachten. Met de vestiging van een Grand Café kunnen we aan die wens voldoen.", zegt NS-woordvoerder Inge Rijgersberg.

Foto: NS

Foto: NS

Foto: NS
Foto's: NS