PvdA: Onbegrip over prijsstijging traject Oldenzaal - Zutphen

Er heerst onbegrip bij de Overijsselse PvdA-fractie over een prijsstijging van 25 procent op het traject van Oldenzaal-Hengelo-Zutphen welke uitgevoerd wordt door Keolis.

De fractie noemt de prijsstijging "onbegrijpelijk en onwenselijk". Een treinrit van Oldenzaal naar Hengelo van nog geen tien minuten kost inmiddels een kleine 3,40 euro. In 2014 was dit nog 2,50 euro. Deze prijsverhoging is fors hoger dan elders op het spoor in Twente.

Extra voorzieningen

Volgens vervoerder Keolis heeft het te maken met de extra voorzieningen in de trein."Een paar jaar geleden zijn er toiletten in de trein geplaatst en is er gratis wifi geïnstalleerd", liet woordvoerder Lotte Hendriksen eerder deze maand weten tegenover De Tubantia ."Die realisatie, met als gevolg meer luxe, hebben we doorgevoerd in de prijs."

"We willen juist dat mensen meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Dan geeft het geen pas dat de prijzen de pan uit rijzen", aldus PvdA’er Nooter. Hij noemt de prijsstijging als gevolg van de inbouw van toiletten en WiFi onverdedigbaar."Iets fundamenteels als een toilet wordt door Keolis kennelijk gezien als een luxe waarvoor de reiziger extra dient te betalen".

Nooter ziet het liefst dat de prijsstijgingen in het Overijsselse openbaar vervoer zullen stoppen. "Deze geldklopperij jaagt mensen de auto in. En wie geen auto heeft, of juist een kleine beurs, die heeft pech en komt nergens meer. Dat moet de provincie niet laten gebeuren. Openbaar vervoer is een basisvoorziening die voor iedereen toegankelijk en dus betaalbaar moet zijn".

Rover: Prijzen stijgen soms harder

Ook Reizigersorganisatie Rover moet helaas aanzien hoe de prijzen stijgen. "Alles wordt duurder, maar op bepaalde trajecten stijgen de prijzen veel harder. Dat vind ik wel bijzonder", zegt Everwijn Dambrink van de lokale afdeling van Rover tegenover de Tubantia."Vaak zijn er ook geen alternatieven voor de trein." Volgens hem zou de bus een alternatief zijn, echter is deze langer onderweg en is er geen toiletvoorziening aan boord.

Foto: Locon Loco (Wikipedia)
Een Coradia LINT van Keolis tussen Oldenzaal en Zutphen
Foto: Locon Loco (Wikipedia)