Geen extra treinen op de Valleilijn

Er komen geen extra treinen bij op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De provincie Gelderland heeft lang gepleit om de bestaande kwartierdienst Amersfoort - Barneveld Zuid door te trekken naar Ede-Wageningen. Maar dat plan gaat nu niet door, omdat de provincie daarvoor circa 30 miljoen euro tekort komt.

Dat meldt onder andere Ede Stad en De Gelderlander. Het besluit volgt op een onderzoek dat ProRail samen met de provincie en de Gemeente Ede heeft uitgevoerd. Om de kwartierdienst tot aan Ede-Wageningen mogelijk te maken zouden twee overwegen moeten verdwijnen. Daarvoor moet de ruimtelijke inrichting veranderd worden. Al met al kost dat 5 miljoen euro.

Extra spoor

Nog eens minimaal 30 miljoen euro is er nodig voor een tweede spoor bij station Ede-Centrum en een snelheidsverhoging tussen Barneveld Zuid en Ede-Centrum. Die zijn nodig om de kwartierdienst passend te maken op de (grotendeels) enkelsporige spoorlijn. De provincie had al wel 6 miljoen euro gereserveerd, maar komt op dit onderdeel zeker nog 24 miljoen euro tekort.

Overlast

De Valleilijn wordt dagelijks gebruikt door circa tienduizend reizigers. In de omgeving van de spoorlijn hebben een aantal mensen zich altijd al verzet tegen extra treinen op de Valleilijn. Ze zijn bang voor extra geluidsoverlast en verkeersoverlast. Als de frequentieverhoging wel door was gegaan, waren er waarschijnlijk klachtenprocedures gestart.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb


 

Bron: Treinreiziger