Heerenveen: "Tot het uiterste voor de Lelylijn"

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen moeten voor het uiterste gaan voor de komst van de 'Lelylijn'. Dat is in een motie afgelopen maandag aangenomen tijdens de raadsbijeenkomst, meldt Omrop Fryslân.

De roep om een nieuwe snelle treinverbinding tussen Groningen en Flevoland via Drachten en Heerenveen lijkt steeds een grotere vorm aan te nemen. Eerder pleitte de werkgroep Spoor Friesland al voor de verbinding. Later kreeg een meerderheid van de Provinciale Staten al aan dat ze zich sterk willen maken voor de verbinding. Daarop volgde ook  maar ook de gemeente Noordoostpolder gaf aan een lobby in Den Haag te willen opzetten. De provincies Groningen en Friesland zijn echter terughoudend. Ze zien nu meer in verbetering van het bestaande spoor, omdat dat eerder haalbaar is. Ook worden daar al proeven gehouden die voor een snellere tijdswinst moeten gaan zorgen.

Lelylijn

De toekomstige Lelylijn moet van Groningen via Drachten, Heerenveen en Emmeloord naar Lelystad rijden en tijdens de rit 200 tot 250 kilometer per uur halen. Zo zou op het traject Groningen - Amsterdam een uur tijdswinst gehaald kunnen worden. Naar Den Haag zou er zelfs een tijdswinst van 1 uur en een kwartier kunnen zijn als er sneller gereden zal worden over het minder langere traject als nu die via Zwolle loopt. Met deze spoorlijn ligt Heerenveen als een 'spin in het web' waarmee de bereikbaarheid veel groter wordt. Ook zou de 'Lelylijn' voor een gunstige positie kunnen zorgen om de werkgelegenheid in Friesland te versterken, benadrukt Rolie Tromp van de plaatselijke fractie VVD. Hij heeft hierover in samenwerking met de PvdA, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Gemeentebelangen een motie ingediend die raadsbreed werd aangenomen.

Foto: NS
Foto: NS